Akkerbouw

Nieuws

Droogte treft tarwe in Australië

Canberra – Het is droog geworden in de tarweregio's van Australië. Dat drukt de tarweproductie, stelt de National Australia Bank.

Volgens nieuwssite Agrimoney gaat de NAB uit van een Australische tarweproductie van 24 miljoen ton. Dat is weliswaar 1,4 procent meer dan vorig jaar. Maar het ligt ver onder de verwachtingen van andere analisten. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat uit van 26 miljoen ton tarwe. De International Grains Council verwacht een oogst van 25,5 miljoen ton. Het Australische overheidsbureau Abares publiceede vorige maand een prognose van 25,3 miljoen ton tarwe.

Nauwelijks regen sinds september

De wintertarwe in Australië kreeg genoeg regen tot september. Daardoor lagen de oogstprognoses hoger dan die van vorig jaar. Maar sinds september is er nauwelijks regen gevallen, vooral in Queensland en Victoria. Daardoor blijft de korrelvulling achter. Dat drukt aanzienlijk op de hectareopbrengsten. Op de termijnmarkt in Sydney sloot het eerstaflopende termijncontract donderdag op 298 Australische dollar (€189). Dat is bijna 10 procent lager dan een week geleden. Australië begint deze maand met de tarweoogst. Die loopt door tot in februari.

Of registreer je om te kunnen reageren.