Akkerbouw

Nieuws 3561 x bekeken 2 reacties

Breeders Trust ontdekt graszaadfraude

Brussel – Veel graszaad voldoet niet aan de eisen op het certificaat. De schade voor de kweekbedrijven loopt in de miljoenen euro's, zegt directeur Geert Staring van Breeders Trust in een interview met de Vlaamse nieuwssite Vilt.

Breeders Trust is de organisatie van kweekbedrijven die fraude met uitgangsmateriaal bestrijdt.

Monsters

Breeders Trust nam monsters van graszaad in Frankrijk, zowel voor particulier als voor professioneel gebruik door boeren. Staring: "Uit groeiproeven blijkt dat 30 tot 40 procent van de monsters niet blijkt overeen te komen met wat op het certificaat staat vermeld. Daarna hebben we vervolgonderzoek gedaan met de Italiaanse autoriteiten en het Amerikaanse certificeringsinstituut. Dat onderzoek bevestigt dit beeld."

Ingevoerd als goedkoop vogeltjesvoer

Volgens Staring gaat het om een miljoenenfraude. De waarde van een container graszaad bedraagt €40.000 tot €50.000. Het vervalste graszaad, dat vaak Europa wordt ingevoerd als vogeltjesvoer, heeft een waarde van ongeveer €10.000 per container.

Vervalsen certificaten

Fraude met zaaizaad komt meer voor dan men denkt, stelt Staring. Het gaat daarbij niet alleen om eigen geteeld zaad, waar de boer geen licentie voor betaald. De fraude bestaat ook uit het vervalsen van kwaliteitscertificaten of het toevoegen van goedkope vulstoffen aan gecertificeerd zaad. Staring: "De sector moet er zich bewust van worden, want het probleem bij de graszaden is groter dan men denkt. Het plaatst de geloofwaardigheid van certificaten onder grote druk."

Eerder fraude met graszaad en pootgoed

In 2013 is een frauduleuze handel met graszaad in Bulgarije blootgelegd. In december vorig jaar stuitte Breeders Trust op graszaad met valse certificaten in Polen, zegt Staring. "En in Turkije hebben we begin dit jaar vervalste Belgische pootgoedcertificaten aangetroffen. We hebben meteen de autoriteiten op de hoogte gebracht."

Bij herhaling naar rechtbank

Breeders Trust ontdekte daarnaast dat graszaad, dat in mengsels in heel Europa wordt verkocht, wel voorzien is van de juiste certificaten, maar dat een deel van het graszaad is vervangen door goedkope bestanddelen. Uit de Franse groeiproeven blijkt dat veel voor te komen. Breeders Trust heeft een aantal bedrijven op deze wanpraktijken aangesproken. Staring: "We hebben diverse minnelijke schikkingen getroffen met de uitdrukkelijke melding dat we bij herhaling onmiddellijk naar de rechtbank stappen."

Laatste reacties

  • farmerbn

    VW-zaad.

  • Jan van het Zand

    Wat is de reden om niet meteen naar de rechter te stappen? Dat is op zijn minst ook heel vreemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.