Akkerbouw

Nieuws 2589 x bekeken

Bieten pas beregenen wanneer blad afsterft

Beregenen van suikerbieten is niet snel rendabel. Pas wanneer het blad afsterft door vochtgebrek of verbranding, is het rendabel om suikerbieten van extra water te voorzien. Dat blijkt uit de resultaten van het IJKakker deelproject 'Sensoren in Suikerbieten.'

Daarvoor is op proefboerderij Kooijenburg in het Drentse Rolde drie jaar op zandgrond onderzoek gedaan naar beregening in suikerbieten. In het onderzoek is gekeken op welk moment gestart moet worden met het beregenen. Daarnaast is ook nog onderzocht welke invloed beregenen heeft op de efficiëntie van het stikstofgebruik van de bieten.

Waarschuwingssysteem voor droogteschade

Om het juiste moment te bepalen zijn verschillende methoden gebruikt: bodemvochtsensoren van Dacom, Beregeningssignaal van DLV Plant, satellietbeelden, gewassensoren en visuele waarnemingen. Het uiteindelijke doel van het project was om een adviessysteem te ontwikkelen dat telers waarschuwt wanneer droogteschade in de bieten dreigt.

Gewasinspectie nodig

De onderzoekers concluderen dat bodemvochtsensoren goede hulpmiddelen zijn, maar dat gewasinspectie nodig is om het juiste beregeningsmoment te bepalen. Als vuistregel blijft gelden dat met beregenen begonnen moet worden als het loof van de bieten 's nachts niet meer overeind komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.