Akkerbouw

Nieuws

Besmet perceel vrijverklaard na Bodem Resetten

Het eerste met aaltjes besmette perceel is officieel vrijverklaard na een biologische grondontsmetting volgens de methode Bodem Resetten.

Begin september hebben Agrifirm Plant en Thatchtec Bodem Resetten toegepast op een tulpenperceel dat een officiële besmetverklaring had met stengelaaltjes. Na de benodigde werkingstijd is na bemonstering door Bloembollenkeuringsdienst (BKD) het tulpenperceel officieel vrij verklaard van de stengelaaltjesbesmetting.

Eiwitrijk product Herbie

De besmetverklaring was opgelegd op basis van 'tulpen met een stengelaaltjes aantasting' bij de veldcontrole. De bodem werd met Bodem Restten ontsmet met behulp van Herbie, een eiwitrijk product uit de agro-industrie. De Herbie werd met een mestinjecteur ingebracht. Daarna is de bodem afgedekt met folie, waardoor zuurstofloosheid ontstond door de afbraak van de Herbie. Bij deze zuurstofloze afbraak ontstaan onder andere vetzuren die de aaltjes doden.

Tijdelijke erkenning

Bodem Resetten heeft speciaal voor deze pilot van de NVWA een tijdelijke erkenning gekregen als officiële bestrijdingsmaatregel, waardoor het recht gaf op een herbemonstering.

Of registreer je om te kunnen reageren.