Akkerbouw

Nieuws 1032 x bekeken

Aardappelopbrengsten Nedersaksen boven meerjarig gemiddelde

Hannover- De hectare-opbrengsten van de aardappelteelt in Nedersaksen komen ruim uit boven het gemiddelde van de voorafgaande vijf jaar uit.

Dat meldt de Landbouwkamer van de deelstaat in haar terugblik op de oogsten. Landvolk noteert per hectare een opbrengst van 47,2 ton. Dat is ten opzichte van het meerjarig gemiddelde een surplus van 5,1 procent. Ten opzichte van alleen 2014 is de hectare-opbrengst echter 1,4 procent lager.

Grootste aardappelteeltregio

Nedersaksen blijft tevens de veruit grootste aardappelteeltregio in Duitsland met een areaal van afgelopen seizoen 105.600 hectare (plus 0,3 procent ten opzichte van vorig jaar), waarvan rond een derde voor de teelt van consumptieaardappelen. Beregeningsfaciliteiten zijn volgens de Landbouwkamer dit seizoen eens te meer onmisbaar gebleken. "Het weer wordt voor de akkerbouw een steeds grotere uitdaging," constateert Landbouwkamer-voorzitter Gerhard Schwetje. De tafelaardappelen leveren de telers momenteel tussen de 15 euro en 18 euro per 100 kilo op. Dat is rond de 2,5 keer zoveel als vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.