Akkerbouw

Nieuws 4436 x bekeken 2 reacties

Aardappeloogst 'valt mee'

Westmaas – De aardappeloogst in het Zuidwesten valt mee. Rot baarde veel zorgen, maar veel knollen zijn al zover weggerot dat ze door de axiaalrollen vallen en zodoende op het land achterblijven. Dat zegt Jeroen Willemse van DLV Plant.

De Zuidwestelijke aardappeloogst valt met gemiddeld 50 tot 55 ton per hectare 5 tot 10 procent lager uit dan vorig jaar, schat Willemse.

In gebieden waar aardappelen lang in het water stonden na hevige neerslag, zoals de Biesbosch en het oosten van de Hoeksche Waard, is de schade groot. "We hebben daar percelen getaxeerd met 50 tot 80 procent rot. Dan blijft er dus niet veel over in de schuur. En als daar te veel zuurstof bijkomt, kan het opnieuw gaan rotten." Goede percelen trekken het gemiddelde naar boven.

'Goed weer geschenk uit de hemel'

De voorgaande week met mooie weersomstandigheden kwam als een geschenk uit de hemel. Doordat er een inhaalslag is gemaakt met de uienoogst, is de aardappeloogst ook goed begonnen. De regen van dinsdag heeft de grond bovendien mooi zacht gemaakt.

Ook op Twitter is te zien dat akkerbouwers volop in de aardappeloogst zitten. Dinsdag was het te nat, maar op woensdag gaan veel telers weer volop aan de slag.

Opbrengstverwachting gemiddeld

De opbrengstverwachtingen voor aardappelen is gedurende het seizoen van een lagere verwachting bijgetrokken naar een gemiddelde. Ook aardappeltelersorganisatie NEPG heeft de raming voor de vijf belangrijke aardappellanden in Noordwest-Europa licht verhoogd, maar verwacht dat oogst onder de 25 miljoen ton blijft. Ervaring leert dat dat gunstig is voor het prijsverloop.

Neerslag beperkt nagroei september

De kilo's zijn goed, maar niet heel goed. "Je mist nagroei door de neerslag in de groeimaand september." Laat is de oogst niet, volgens Willemse. "De piek ligt altijd rond half oktober en dat lukt nu ook, denk ik."

Waterschap aansprakelijk stellen

Een aantal telers wil de waterschappen aansprakelijk stellen voor de waterschade, omdat bijvoorbeeld de pompen niet goed hebben gewerkt.  Willemse: "Dat was vorig jaar ook al aan de orde en ook met het oog op de toekomst kun je dan niet blijven spreken over overmacht."

Laatste reacties

  • vanderes

    hoe kan de oogst nu mee vallen als de rotten door de axiaalset vallen?

  • piethermus1

    Bij menig boer met schade valt die oogst ook niet mee. Maar sommigen houden zich voor de buitenwacht groter dan de situatie toelaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.