Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

ABN Amro: volgend seizoen goede graanoogst

Amsterdam - ABN Amro verwacht voor komend teeltseizoen weer een goede graanoogst, mogelijk zelfs een recordoogst. De vraag voor komend seizoen is niet of er een hoge productie in het verschiet ligt, maar meer waarop deze uiteindelijk zal uitkomen.

De wereldwijde graanoogsten bevinden zich al een aantal jaren op een hoog niveau. Hierdoor zijn de voorraadposities fors versterkt.

Grote voorraden

Ondanks de hoge voorraadniveaus en verwachte recordproductie lijkt de bodem in de prijs volgens ABN Amro wel bereikt, voor met name mais en tarwe.

Onzekerheden omtrent weersverwachtingen voeden het sentiment voor een stabilisatie of zelfs licht opwaartse beweging in de prijs van deze producten. Bij sojabonen zorgt het verslechterde sentiment rondom de Chinese economische groei voor een lagere prijsverwachting.

Lage olieprijs

De prijsstijging van mais door verslechterende oogstramingen blijft door de lage olieprijs beperkt. De druk op de oliemarkt zorgt eveneens voor een beperking van het opwaarts prijspotentieel voor sojabonen.

Schommelende koersen

Tegelijkertijd hebben schommelende valutakoersen een uitwerking op de prijs voor tarwe en mais. Zo zorgt de sterke Amerikaanse dollar voor een verslechtering van de Amerikaanse exportpositie. Hierdoor zit er een plafond op mogelijke prijsstijgingen.

Verder ziet ABN Amro de steeds zwakker wordende munteenheden in Brazilië, Rusland en Oekraïne impact hebben op de prijsstelling van het totale granen- en sojabonencomplex. Als gevolg van deze effecten lijkt een prijsstijging op korte termijn niet aan de orde.

Laatste reacties

 • agratax2

  Een goede mondiale oogst heeft nog nooit voor een prijsstijging gezorgd. Het feit dat de silo's vol zitten, betekent voor de boer een dalende prijs en voor de kapitaalkrachtige belegger, dat die even moet wachten op een oogst dip om daarna zijn slag te slaan. Helaas voor de burger, maar brood en pasta zullen niet in prijs dalen, het aandeel graan is te laag in de hele kosten opbouw om hier rekening mee te houden. Daar komt bij dat de keten af boer wel zorgt dat zijn marge goed op peil blijft.

 • info36

  Zulke onzinteksten moeten eigenlijk niet gepubliceerd worden.

 • farmerbn

  Ik zal dit artikel bewaren zoals ik ook het artikel heb bewaard van Dhr Braks van de RABO waarin hij schreef dat de tarweprijs nooit meer onder de 180 euro zou zakken.

 • ed12345

  Het grote aanbod in soya komt vooral door de uitbreiding van het areaal en door de Roundup-up ready rassen onkruidbeheersing is geen probleem meer ook het productie kostenplaatje t.o.v mais (in N Amierca worden ze beiden in dezelfde gebieden verbouwd)is veel lager voor soya en beduidend minder werk Bv in zuid west Ontario was het vroeger mais ,mais ,en nog eens mais dat zelfde geld nu voor de soya daar ook in de cornbelt waar geen topobrengsten in mais zijn te verwachten staat nu veel soya

Of registreer je om te kunnen reageren.