Akkerbouw

Nieuws 1269 x bekeken 1 reactie

ABN Amro verwacht beter aardappeljaar

Amsterdam – Telers krijgen komend seizoen een hogere fritesaardappelprijs dan de twee voorgaande seizoenen.

Dat komt volgens sectoreconoom Frank Rijkers van ABN Amro doordat het aardappelaanbod lager ligt dan gemiddeld. Terwijl de vraag naar aardappelproducten stijgt. "Een dalend aanbod en een stabiele vraag zullen ervoor zorgen dat onder normale omstandigheden de prijs voor consumptieaardappelen komend seizoen op een hoger niveau ligt dan de afgelopen twee seizoenen", schrijft Rijkers in de laatste editie van Agrarisch Nieuws. "Allesbepalend voor de prijs is de definitieve oogst. Met name het weer kan voor een verstoring zorgen. Maar als dat niet het geval is, halen de telers dit jaar een beter rendement."

Dramatisch lage aardappelprijs in 2013/2014

De telers ontvingen in seizoen 2013/2014 een dramatisch lage aardappelprijs, constateert Rijkers. Dat kwam door een groei van het areaal na twee voorafgaande gunstige seizoenen. Door de lagere prijs kromp het aardappelareaal dit jaar. Rijkers: "In de belangrijkste aardappellanden wordt een 14 procent lagere productie verwacht ten opzichte van vorig jaar. De productie ligt 3 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Door de regen in augustus daalde de aardappelprijs, maar de prijs zit nog altijd fors boven de niveaus van de afgelopen twee jaar."

Industrie draait op volle toeren

Volgens Rijkers draait de aardappelverwerkende industrie op volle toeren. "In de eerste zes maanden van 2015 zijn, met uitzondering van mei, elke maand een record aan aardappelen verwerkt. Totaal is in de eerste helft van dit jaar 1.950.000 ton aardappelen verwerkt. Dat is bijna 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De vraag naar aardappelproducten blijft stijgen. Salades, gemakkelijke maaltijden en aardappelvariaties zijn populair."

Frites

Rijkers constateert dat aardappelproducten, waaronder frites, in tien jaar 10 procent duurder zijn geworden. Volgens de econoom schommelt de aardappelprijs die boeren ontvangen veel meer dan de prijs van frites. De afgelopen tien jaar schommelde de boerenprijs van jaar op jaar in een bandbreedte van –69 procent tot +162 procent. De jaarlijkse prijsschommelingen bij frites bleven in die periode beperkt van -4 procent tot +10 procent.

Eén reactie

  • chila

    wauw wat een wijsheid !

Of registreer je om te kunnen reageren.