Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

Verplichting driftreducerende doppen uitgesteld tot 2016

Den Haag - De verplichting op het gehele perceel 75 procent driftreducerende doppen te gebruiken, is uitgesteld tot voorjaar 2016. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

In eerste instantie zou de verplichting van 75 procent driftreducerende doppen dit jaar al in gaan. Ook zou een teeltvrije zone van minimaal 50 centimeter langs watergangen gaan gelden, met uitzondering van gras. Nu zijn alleen 50 procent driftreducerende doppen verplicht in de 14 meter naast watergangen. De maatregelen worden opgenomen in het Activiteitenbesluit, onderdeel van de nieuwe Nota Duurzame Gewasbescherming. De regels worden aangescherpt, omdat nog steeds te veel middel via drift in het oppervlaktewater komt.

Laatste reacties

 • agratax2

  De techniek maakt 90 % drift reductie mogelijk, waarom dan nog handjeklap over 50% of 75% en een veilige zone vanaf perceelsrand. Kan of durft de overheid niet te gaan voor de meest veilige oplossing -Wingssprayer- die in aanschaf meer kost dan standaard maar op termijn makelijk via besparingen terug te verdienen is en tevens het milieu spaart.

 • martinklem

  Iedereen akkerranden, ben je voor eens en altijd van het gezeur af! Zolang we nog aardappelen telen voor 2 cent per kg, is er nog teveel landbouwgrond. Uit productie nemen dus die buitenste 3 meter.

 • alco1

  @Martin. Praat je ook zo als volgend jaar de aardappels 20 cent opbrengen. Maw. Niet zo kortzichtig zijn.
  En wees nou niet het wakkere jongetje door te stellen dat de aardappels dan misschien wel 22 cent opbrengen, want die randen zijn met elkaar nog geen zandkorrel op een ha. in de internationale handel.

 • Jan-Zonderland

  Agratax2, 90 % minder drift is wel mogelijk maar niet altijd optimaal voor de werking van het middel. Sommige middelen vragen om een zo'n goed mogelijke egale bedekking van het blad van de plant en dat gaat vaak niet samen met een zo'n hoog mogelijke driftreductie. Wanneer de bedekking niet optimaal is zal er vaker gespoten moeten worden en dat wil men ook al niet. En dus moet iedere boer dan verplicht aan de wingsprayer ? Zal misschien best een goed systeem kunnen zijn maar waarom zie je dan nog maar zo weinig van die dingen ?

 • ikkethuis

  Geef mij maar venturi doppen ipv de wingsprayer.

 • De loonwerker

  Wingsprayer heeft forse beperkingen ,te afhankelijk van wind en weer.
  Luchtondersteuning is veel beter te sturen, door blaasrichting en lucht hoeveelheid. Dus verplicht aan de Wingsprayer? Zeker niet!

 • Mels

  En serieuzer worden in hoe en wanneer men spuit. Beetje nadenken en niet t laatste centimetertje mee willen/moeten nemen. Maar ja als je zo gek bent om meer dan 60000 euro te betalen per ha dan moet je bijna wel in sloot zaaien.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.