Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Vergroenen nog makkelijker voor Veldleeuwerikteler

Steenwijkerwold – Akkerbouwers die zijn aangesloten bij het duurzaamheidsinitiatief Veldleeuwerik hoeven vanggewassen niet tien weken te laten staan. Dat blijkt uit het definitieve Veldleeuwerikpakket voor de invulling van de vergroening in het kader van het GLB (Gemeenschappelijk landbouwbeleid).

"Dit is vooral van belang voor telers die geen tien weken de tijd hebben voor een groenbemester, zoals graantelers in het Groningse Oldambt die in september alweer willen zaaien", licht Henk Heinhuis, directeur van Stichting Veldleeuwerik, toe. "Deelnemers aan Veldleeuwerik werken op een andere manier aan bodemgezondheid. En, in het geval van de Groningse akkerbouwer; wat is er nou beter voor de bodem dan graan?"

Daarnaast is ook duidelijk geworden dat voor een beheerde akkerrand, naast de minimale breedte van 1 meter, een maximumbreedte geldt van 20 meter. In het GLB is de eis van minimaal 3 en maximaal 6 meter opgenomen. "De verruiming is ideaal als je een scheve kavel hebt, maar met gps werkt", zegt Heinhuis. "Dan kun je die hoek toch gebruiken."

Het maximum in het Veldleeuwerikpakket is ingesteld, omdat Brussel daarom vroeg.

Eerder werd al bekend dat de beheerde akkerrand binnen Veldleeuwerik niet tenminste 30 procent hoeft uit te maken van de gewogen oppervlakte én dat het niet nodig is om minstens 50 procent van de aangelegde akkerranden de winter over te laten blijven of meerjarig te laten staan. Soja telt bij het Veldleeuwerikpakket mee als vergroeningsgewas.

"Belangrijk is ook dat het in het Veldleeuwerikpakket vrij is om, binnen de kaders van de regeling, zonder beperkingen van arealen te stapelen om aan de totale vergroening te voldoen."

Wie voor 1 april een goedgekeurd duurzaamheidsplan heeft opgesteld, kan bij de meitelling aangeven te willen opteren voor het Veldleeuwerikpakket. "Ik verwacht zeker dat de animo voor de Veldleeuweriksystematiek hierdoor toeneemt", zegt Heinhuis. "Een massale toeloop zie ik niet gebeuren, omdat er ook genoeg telers zijn die met de tienweken-eis uit de voeten kunnen."

De definitieve toekenning van het pakket van Stichting Veldleeuwerik door de Europese Commissie wordt medio maart 2015 verwacht. Tot die tijd zijn de genoemde voordelen onder voorbehoud.

Laatste reacties

 • johanvanbeek1

  Wat een onzin om voor deze extra's veldleeuwerik teler te moeten zijn. Zelf ben ik dat ook, maar ik snap niet dat collega boeren zonder certificaat maar wel duurzaam boeren dat niet zouden mogen. Een veldleeuwerik certificaat is duur, kost veel tijd voor de boer, geeft nog meer administratieve lasten zonder aantoonbare meeropbrengst en maakt je niet per se een betere duurzamere boer dan je collega boeren; waarom dan wel deze extra's??

 • GlySol

  Vreemd dat soja voor de veldleeuwerikteler wel mag. Op welke gronden is zoiets tot stand gekomen? De 2e kamer was duidelijk, een rapport van Alterra was de maatstaf.

 • schoenmakers1

  is duidelijk, weer een flutpapiertje wat bepaalde personen aan een salaris helpt en dus duidelijk minder doet als men eigenlijk wil, wanneer wordt de werkelijkheid eens belangrijk

 • info196

  Dit biedt voor o.a. flevolandse telers (en andere) geen meerwaarde. Want door minstens 3 gewassen te telen ontvang je al de helft van de vergroeningspremie (gewasdifersificatie-eis) .
  De andere helft ontvang je door 5 % groene maatregel = 5% : 0,3 (weegfactor groenbemester) = 16,7 % van het areaal groenbemester = 1/6 van het totale bedrijfsareaal.
  Dan heb je nix meer aan nog extra groene maatregelen (die vaak geld kosten, want je moet oppervlakte uit productie nemen bij akkerranden)

 • boerderijinlog

  Alleen maar bezig om zijn eigen zakken te vullen. Belachelijke organisatie, belachelijke ontwikkeling. Alsof een niet veldleewerik (kierewiet) ondernemer niet duurzaam bezig is...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.