AkkerbouwNieuws

Vergroenen nog makkelijker voor Veldleeuwerikteler

Steenwijkerwold – Akkerbouwers die zijn aangesloten bij het duurzaamheidsinitiatief Veldleeuwerik hoeven vanggewassen niet tien weken te laten staan. Dat blijkt uit het definitieve Veldleeuwerikpakket voor de invulling van de vergroening in het kader van het GLB (Gemeenschappelijk landbouwbeleid).

“Dit is vooral van belang voor telers die geen tien weken de tijd hebben voor een groenbemester, zoals graantelers in het Groningse Oldambt die in september alweer willen zaaien”, licht Henk Heinhuis, directeur van Stichting Veldleeuwerik, toe. “Deelnemers aan Veldleeuwerik werken op een andere manier aan bodemgezondheid. En, in het geval van de Groningse akkerbouwer; wat is er nou beter voor de bodem dan graan?”

Daarnaast is ook duidelijk geworden dat voor een beheerde akkerrand, naast de minimale breedte van 1 meter, een maximumbreedte geldt van 20 meter. In het GLB is de eis van minimaal 3 en maximaal 6 meter opgenomen. “De verruiming is ideaal als je een scheve kavel hebt, maar met gps werkt”, zegt Heinhuis. “Dan kun je die hoek toch gebruiken.”

Het maximum in het Veldleeuwerikpakket is ingesteld, omdat Brussel daarom vroeg.

Eerder werd al bekend dat de beheerde akkerrand binnen Veldleeuwerik niet tenminste 30 procent hoeft uit te maken van de gewogen oppervlakte én dat het niet nodig is om minstens 50 procent van de aangelegde akkerranden de winter over te laten blijven of meerjarig te laten staan. Soja telt bij het Veldleeuwerikpakket mee als vergroeningsgewas.

“Belangrijk is ook dat het in het Veldleeuwerikpakket vrij is om, binnen de kaders van de regeling, zonder beperkingen van arealen te stapelen om aan de totale vergroening te voldoen.”

Wie voor 1 april een goedgekeurd duurzaamheidsplan heeft opgesteld, kan bij de meitelling aangeven te willen opteren voor het Veldleeuwerikpakket. “Ik verwacht zeker dat de animo voor de Veldleeuweriksystematiek hierdoor toeneemt”, zegt Heinhuis. “Een massale toeloop zie ik niet gebeuren, omdat er ook genoeg telers zijn die met de tienweken-eis uit de voeten kunnen.”

De definitieve toekenning van het pakket van Stichting Veldleeuwerik door de Europese Commissie wordt medio maart 2015 verwacht. Tot die tijd zijn de genoemde voordelen onder voorbehoud.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin