Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

US Grains Council hoopt op maisexport naar Cuba

Washington – De US Grains Council hoopt dat de VS veel meer mais naar Cuba kan exporteren, nu beide landen diplomatieke toenadering zoeken. De VS heeft extra afzet nodig om de recordoogst aan mais weg te werken, zegt voorzitter Tom Sleight van de graanraad.

Volgens de US Grains Council heeft Cuba veel behoefte aan mais. Als de export daarheen volop mogelijk is, kan het eiland de twaalfde afnemer van Amerikaanse mais worden. De Amerikaanse regering kondigde vorige maand aan de economische boycot van Cuba te versoepelen. Cuba is een interessante afzetmarkt voor Amerikaanse exporteurs omdat het dichtbij ligt. Nadeel is dat Cuba straatarm is.

De VS verkoopt sinds 2000 al weer mais aan Cuba en sinds 2005 ook DDGS, het bijproduct dat ontstaat nadat mais is omgezet in ethanol. Het aandeel van de VS in de maisimport door Cuba varieerde in die jaren van 15 tot 100 procent. Vrijwel alle DDGS op het eiland is afkomstig uit de VS, meldt de Grains Council. De gemiddelde import over de jaren heen bedraagt 900.000 ton mais en 150.000 ton DDGS. Als de VS de economische boycot versoepelt, kan dat flink meer worden, verwacht Sleight.

Eén reactie

  • ed12345

    Als de USA wil dat ze makkelijker betalen zullen ze moeten beginnen in Cuba te kopen en dat schijnt nog niet zo vlot te gaan Vanuit Canada kun je heet goedkoop in Cuba op vacantie als deUSA daar ook op vacantie gaat is dat gauw genoeg verpest met hun our dollar buys everything styl

Of registreer je om te kunnen reageren.