Akkerbouw

Nieuws 844 x bekeken

Slecht resultaat noopt Nordzucker tot aanhalen broekriem

Braunschweig - De Duitse bietenverwerker Nordzucker heeft het resultaat in de eerste negen maanden van het boekjaar 2014/15 door de slechte prijssituatie op de suikermarkt sterk zien dalen.

Volgens de donderdag gepresenteerde cijfers was het resultaat in deze op 30 november geëindigde periode €95,4 miljoen voor belasting en rentekosten tegen nog ruim €334 miljoen in dezelfde periode van het voorafgaande boekjaar. Dat komt neer op een daling met meer dan 70 procent.

Directietopman Hartwig Fuchs kondigt aan dat er fors in de kosten wordt gesneden. Daarvoor is een nieuw bezuinigingsprogramma op poten gezet. Investeringen worden uitgesteld, terwijl de leveranciers de bietenteelt dit jaar zullen moeten beperken. In ieder geval zal het in te zaaien areaal nauw moeten worden afgestemd met de wensen van het concern om te voorkomen dat er teveel surplusbieten worden geleverd, waarvan de suiker niet kan worden verkocht.

Het komende boekjaar, dat op 1 maart begint, wordt hoe dan ook buitengewoon moeilijk, verwacht Fuchs. Financieel staat het concern er echter solide bij, zodat het een kwestie is van wachten tot de bui weer overdrijft. Nordzucker houdt ook vast aan de internationaliseringsstrategie en blijkft zoeken naar investeringen met toekomstperspectief, aldus Fuchs. De omzet in de eerste negen maanden belandde op €1,46 miljard. Dat was in dezelfde periode van het voorafgaande jaar €1,85 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.