AkkerbouwNieuws

‘Regel voor transgene teelt toont zwaktes’

Straatsburg – Aan de vooravond van de stemming in het Europees Parlement over nieuwe regelgeving voor de toelating van transgene gewassen, heeft de milieuorganisatie Greenpeace zorgen geuit over de macht die grote bedrijven onder de voorgestelde regelgeving krijgen.

Het plan dat nu ter tafel ligt en waarover het Europees Parlement dinsdag stemt, geeft Europese lidstaten de mogelijkheid de toelating van transgene gewassen op hun grondgebied tegen te houden. Volgens Greenpeace is een van de zwaktes in de voorgestelde regelgeving dat lidstaten met de aanvragers voor toelatingen moeten onderhandelen.

Het voorstel is een compromis dat tussen lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie is uitonderhandeld. Lidstaten hebben twee momenten waarop ze  hun invloed kunnen laten gelden. Eerst bij de aanvraag voor een teeltvergunning. Dan kan het bedrijf dat de aanvraag doet besluiten voor het grondgebied van de betreffende lidstaat geen aanvraag te doen. Als het bedrijf de aanvraag toch doet, kan de lidstaat alsnog zelf een verbod op de teelt instellen.

Lidstaten kunnen verschillende argumenten op gebied van onder meer ruimtelijke ordening, grondgebruik, milieudoeleinden, sociaal-economische redenen aanvoeren om de teelt tegen te houden.

Beheer
WP Admin