Akkerbouw

Nieuws 2162 x bekeken 7 reacties

Rechtbank handhaaft kartelboetes plantuienbedrijven

Rotterdam – De rechtbank in Rotterdam handhaaft de kartelboetes die plantuienverwerkers moeten betalen. De rechtbank vindt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de boetes correct heeft berekend.

In 2009 spraken zeven telers/verwerkers van eerstejaars plantuien af om een deel van de ingezaaide percelen kapot te frezen. Zij wilden voorkomen dat er nog meer eerstejaars plantuien op de markt zouden komen, terwijl in 2008 al een overschot was ontstaan. De ACM vindt dit in strijd met de wetgeving voor de mededinging en legde de zeven bedrijven een boete op van gezamenlijk ruim €4 miljoen. Volgens de ACM vertegenwoordigden de bedrijven zo'n 80 procent van de handel in eerstejaars plantuien.

Vier van de zeven bedrijven gingen in beroep. Zij hadden een aantal bezwaren. Allereerst waren de afspraken niet bedoeld om de prijs van eerstejaars plantuien op te drijven, maar om onverkoopbare overschotten te voorkomen. Ook vinden de bedrijven het onterecht dat de ACM de boetes berekende op basis van de Europese omzet en niet op de nationale, aangezien de ACM een nationale autoriteit is. Ook ging het volgens de bedrijven alleen om de soort Stuttgarter Riesen, die vooral naar Rusland wordt afgezet. Ten slotte vonden ze het onterecht dat de ACM de omzet die de bedrijven onderling realiseerden, had meegenomen in de berekening van de boete.

In een tussenuitspraak in juli 2014 verwierp de rechtbank in Rotterdam alle bezwaren. De rechtbank wilde alleen een nadere toelichting op de berekening van de boetes door de ACM. Die heeft de ACM aan de rechtbank voorgelegd. In de definitieve uitspraak van afgelopen donderdag meldt de rechtbank dat de berekening correct is uitgevoerd. De bedrijven moeten de boetes volledig betalen.

Laatste reacties

 • Koen123

  Diep triest, ACM hoe ziet jullie agenda er voor de komende tijd uit? Brandstoffen handel, kunstmest? Goed zo ga zo door.

 • jop

  100 % terecht, aanpakken die maffia

 • agri2

  Kunnen ze die 4 miljoen niet beter teruggeven aan de kopers van de eerste jaars plantuien, die hebben teveel betaald. Nu moeten ze de boetes terug gaan verdienen, kost het ons (kopers van eerste jaars plantuien) weer geld.

 • agro1

  aan de kopers???? man word wakker, der Staat moet gespekt, meer niet. alles en iedereen maakt onder en boven tafel afspraken, maar de primaire productie zal sub-kostprijs geschieden. het kruikje gaat, gelijk men spreekt, zolang te water, tot het breekt. dit zoete moment zal weldra daar zijn.

 • ed12345

  Het is natuurlijk te gek voor woorden dat de rechtbank je verplicht meer gewas te telen als je redelijkerwijze kwijt kunt
  Ik zie een smit al zoveel hekwerken maken dat ze wegroesten op de werf ,iedereen zou de man voor gek verklaren

 • alco1

  Ik las op een ander lijntje dat ook Fair Trade producten een soort kartel vorming vertonen. En dat mag wel?
  Regelgevers moeten eens een keer beseffen dat bemoeizucht in veel gevallen als een kaatsbal tegen je gaat werken.

 • ed12345

  Alco in de meeste branches zo gauw erEEN branchorganisatie is ,is er vaak een vorm van prijs en productie afspraak ,anders maak je elkaar toch af
  Alleen ik geloof niet dat een land op de wereld is die het toestaat dat de landbouw zich ECHT stevig organiseerd

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.