AkkerbouwNieuws

Rechtbank handhaaft kartelboetes plantuienbedrijven

Rotterdam – De rechtbank in Rotterdam handhaaft de kartelboetes die plantuienverwerkers moeten betalen. De rechtbank vindt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de boetes correct heeft berekend.

In 2009 spraken zeven telers/verwerkers van eerstejaars plantuien af om een deel van de ingezaaide percelen kapot te frezen. Zij wilden voorkomen dat er nog meer eerstejaars plantuien op de markt zouden komen, terwijl in 2008 al een overschot was ontstaan. De ACM vindt dit in strijd met de wetgeving voor de mededinging en legde de zeven bedrijven een boete op van gezamenlijk ruim €4 miljoen. Volgens de ACM vertegenwoordigden de bedrijven zo’n 80 procent van de handel in eerstejaars plantuien.

Vier van de zeven bedrijven gingen in beroep. Zij hadden een aantal bezwaren. Allereerst waren de afspraken niet bedoeld om de prijs van eerstejaars plantuien op te drijven, maar om onverkoopbare overschotten te voorkomen. Ook vinden de bedrijven het onterecht dat de ACM de boetes berekende op basis van de Europese omzet en niet op de nationale, aangezien de ACM een nationale autoriteit is. Ook ging het volgens de bedrijven alleen om de soort Stuttgarter Riesen, die vooral naar Rusland wordt afgezet. Ten slotte vonden ze het onterecht dat de ACM de omzet die de bedrijven onderling realiseerden, had meegenomen in de berekening van de boete.

In een tussenuitspraak in juli 2014 verwierp de rechtbank in Rotterdam alle bezwaren. De rechtbank wilde alleen een nadere toelichting op de berekening van de boetes door de ACM. Die heeft de ACM aan de rechtbank voorgelegd. In de definitieve uitspraak van afgelopen donderdag meldt de rechtbank dat de berekening correct is uitgevoerd. De bedrijven moeten de boetes volledig betalen.

Beheer
WP Admin