Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Prognose graanvoorraden EU opgehoogd

Brussel - De Europese Commissie heeft de graanbalans per eind januari licht bijgesteld ten opzichte van de vorige rapportage medio december. De geraamde eindvoorraad per 30 juni aanstaande komt nu uit op 48,8 miljoen ton. Dat is 4 procent meer dan medio december werd voorzien.

Per saldo is voor het lopende seizoen de beschikbaarheid van granen verhoogd met 2,2 miljoen ton. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van bijstelling van de geschatte beginvoorraad per 1 juli 2014, met 2,5 miljoen ton naar 35,5 miljoen ton. De oogst is licht opgewaardeerd met 0,1 miljoen ton, naar 322,4 miljoen ton. Import is 0,4 miljoen ton teruggezet naar 13,7 miljoen ton. Het verbruik komt uit op 280,5 miljoen ton, dat is 0,3 miljoen ton meer dan in december werd voorzien, hoofdzakelijk door wat meer menselijke consumptie. De geraamde eindvoorraad per 30 juni is voldoende voor 9,05 weken consumptie in de EU. De EU-graanvoorraad gaat dit seizoen dus 13,3 miljoen ton groeien. Die hoeveelheid bestaat uit onder meer 6,8 miljoen ton tarwe (waarvan 1,3 miljoen ton durum), naast 3,6 miljoen ton gerst en 1,8 miljoen ton mais.

Eén reactie

  • ed12345

    Hoofdzakelijk het gevolg van de bijstelling van geschatte begin voorraad 1 juli 2014 :Stelletje ambtenaren om daar een half jaar later mee te komen ,ze moeten maar net als bij hun salaris in het verbruik een dertiende maand invoeren dan komt het weer in evenwicht mar het zijn en blijven (zielige) ambtenaren

Of registreer je om te kunnen reageren.