AkkerbouwNieuws

Positieve invloed van mengsels groenbemester

Ven-Zelderheide – Groenbemestermengsels hebben een positieve invloed op het bodemleven, meer dan een enkelvoudige groenbemester.

Dat meldt zaaizadenconcern DSV-zaden op basis van éénjarig onderzoek dat door onderzoeksbureau HLB op zandgrond is uitgevoerd.

De TerraLife-mengsels van DSV vallen vooral op door de sterke toename van zogenoemde saprofage aaltjes. Het aantal saprogage aaltjes is een indicatie voor de gezondheid van het bodemleven en dat is weer een indicatie voor de schadegevoeligheid van de gewassen. Deze aaltjes staan aan de top van het bodemvoedselweb en eten bacteriën, schimmels en andere aaltjes. Saprofage aaltjes kunnen mede voorkomen dat parasitaire aaltjes zich te veel uitbreiden.

In hetzelfde onderzoek lieten TerraLife NemaControl en TerraLife BetaSola een daling zien van de Meloidogyne chitwoodi-besmetting tot een met braak vergelijkbaar niveau.

De aardappelcystenaaltjesbesmetting bleef zowel onder de TerraLife-mengsels als bij braak stabiel. De lichte Trichodoriden-besmetting daalde onder braak en bleef stabiel bij de TerraLife-mengsels.

Een besmetting met Pratylenchus penetrans bleef stabiel onder braak en nam toe bij de TerraLife-mengsels en bij gele mosterd.

Beheer
WP Admin