Akkerbouw

Nieuws 1470 x bekeken

Pootgoedexport boekt nieuw record

Den Haag – De Nederlandse pootgoedexport heeft in de eerste maanden van het seizoen een nieuw record neergezet. Niet eerder werd zo veel pootgoed voor de jaarwisseling geëxporteerd als dit seizoen.

Dit seizoen is tot en met december 358.990 ton pootgoed geëxporteerd, blijkt uit de cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC). Daarmee is de uitvoer nog net iets groter dan het vorige record dat een jaar geleden werd geboekt met 355.617 ton.

Opvallend groot is de afzet richting Algerije met bijna 90.000 ton. Deze hoeveelheid is net iets kleiner dan in het seizoen 2012/'13 toen de uiteindelijke export op ruim 115.000 ton uitkwam. Bovendien is ook Egypte nadrukkelijker aan de markt met een totale hoeveelheid die boven de 50.000 ton uitsteekt. Mede daardoor is de totale afzet richting Afrika dit seizoen al gestegen tot 173.271 ton. Deze hoeveelheid is 21.000 ton groter dan op hetzelfde moment vorig jaar.

Ook Azië doet dit jaar een grotere greep uit de Nederlandse pootgoedproductie. De uitvoer naar Azië is in vergelijk met dezelfde periode vorig jaar gestegen met 11.000 ton naar 103.495 ton. Opvallend is vooral de grotere afzet naar Pakistan. Met de opmars die Nederland dit jaar in Pakistan doormaakt, neemt het aantal Aziatische landen dat meer dan 10.000 ton afneemt toe tot zes. De andere landen zijn Irak, Israël, Libanon, Saoedi-Arabië en Syrië.

De afzet naar Europa blijft vooralsnog achter bij die van een jaar geleden. In de eerste maanden van dit seizoen is aan de vroege afnemers in Europa minder pootgoed geleverd dan aan Algerije. Met uitzondering van Frankrijk is over de hele linie in de EU minder pootgoed geleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. In verband met de lage consumptie-aardappelprijzen dit seizoen zijn de verwachtingen voor de pootgoedverkoop in Europa niet zo hoog gespannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.