Akkerbouw

Nieuws

Poolprijs A van Van Meir Uien niet kostendekkend

Steenbergen – Uiensorteerder Van Meir Uien betaalt €7,88 per 100 kilo uien in pool A, ongeveer de helft van vorig seizoen. "Niet kostendekkend voor de teler", constateert directeur Leon van Meir. "Meer zat er niet in." Vanwege de brede afzet en goede kwaliteit is hij positief over de rest van het seizoen.

In pool A, die loopt van begin oktober tot het eind van het kalenderjaar, zijn heel veel uien naar West-Afrika verscheept. Ook andere verre bestemmingen, zoals Zuid-Amerika, kochten uien uit Nederland. "Het exportvolume is goed dit seizoen, maar de zaaiuienmarkt was voor hij begon al verziekt door de grote hoeveelheid plantuien. Dankzij deze brede afzet was er aan het begin van periode A toch een opgaande lijn te zien."

Door de oplopende baalprijzen haakten de verre bestemmingen echter ook weer af, waardoor West-Afrika weer de boventoon voerde in de export. Door die versmalling daalden de baalprijzen. Rond de feestdagen stabiliseerde de uienmarkt en in januari is er weer een stijgende lijn te zien.

Afrika is een belangrijk continent voor de uienafzet. Senegal haakt traditiegetrouw vanaf januari af om de eigen oogst te consumeren.

Waar vorig jaar de baalprijs in februari op verrassende wijze steeg doordat Rusland onverwacht flink aan de markt was, hoeft niemand daar nu op te rekenen. "Andere bestemmingen doen het wèl goed. Zo gaan er uien naar Midden-Amerika, Maleisië, het Caribisch gebied, Indonesië en Oost-Europa. Het pakket aan afzetbestemmingen wordt in de loop der jaren steeds breder."

Van Meir is dan ook niet negatief over de rest van het verkoopseizoen. "Het hoeft geen drama te worden, de kwaliteit is gelukkig prima. Hoewel we wel wat watervellen en zure uien tegenkomen, zien we bijna geen koprot. Daardoor kunnen we weer een goede naam opbouwen in de uienexport."

Of registreer je om te kunnen reageren.