Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Per 2022 freonen in nieuwe koelinstallaties verboden

Brussel - Koelinstallaties die draaien op het chloorhoudende koudemiddel R22, mogen per 1 januari 2015 niet meer bijgevuld worden. Het freon R22 is namelijk per 1 januari 2015 verboden. Zolang de koelinstallatie goed werkt, is dat geen probleem. Maar zodra er een lekkage optreedt, staan akkerbouwers met de rug tegen de muur, omdat bijvullen officieel niet meer mag.

Freonen tasten bij het vrijkomen in het milieu de ozonlaag aan. Daarom worden deze middelen gefaseerd uit productie gehaald. Dat is al een tijd bekend; toch bevat nog zo'n 40 procent van de koelinstallaties (vooral de kleinere van 15 tot 75 kW) in Nederlandse bewaarschuren het koudemiddel R22, schatten de installateurs.

Ook het doek voor alternatieve freonen valt. In juli 2014 is een verordening uit Brussel bekrachtigd die het gebruik van synthetische koudemiddelen op basis van fluorkoolwaterstoffen verder beperkt. Per 1 januari 2017 worden in de EU synthetische koudemiddelen met een GWP (Global Warming Potential) groter dan 2.500 verboden in nieuwe installaties. Het GWP is een getal dat de sterkte van het broeikaseffect van het middel weergeeft. Per 1 januari 2022 geldt een verbod op nieuwbouw van installaties met een GWP boven de 150. Daar vallen zo'n beetje alle nu beschikbare synthetische freonen onder.

Bijvullen van bestaande installaties is toegestaan tot 1 januari 2030, maar alleen met gerecyclede koudemiddelen. Gerecycled koudemiddel is 'tweedehands' gereinigd koudemiddel uit reeds uit gebruik genomen installaties.

Eén reactie

  • marcel.bennink

    In het artikel staan een groot aantal data fout vermeld. Hierbij wil ik iedereen attenderen op de site www.uitfaseren.nl voor de juiste data. Tevens wil ik er op wijzen dat een installatie met een natuurlijk koudemiddel bij veel lagere vermogens dan 300 kW al interessant is. Voor meer informatie druk op de button 'vragen' op www.uitfaseren.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.