Akkerbouw

Nieuws

NVM: stabiele verkoop akkerbouwbedrijven

Nieuwegein - Van de 29 akkerbouwbedrijven die te koop staan, zijn er vorig jaar 14 verkocht. Dat is iets minder dan een jaar eerder toen 15 van de 27 bedrijven van de hand gingen.

Dat blijkt uit de marktcijfers over 2014 die makelaarsvereniging NVM dinsdag bekendmaakte. De relatieve stabilisering in de verkoop is goed te verklaren. De gewasopbrengst per hectare is de laatste jaren weliswaar gestegen, maar daar staat volgens NVM wel tegenover dat de omzet en winst op akkerbouwbedrijven onder druk staat. Status quo dus.

De grondprijzen bleven in 2014 in het zuiden en het westen van het land op peil. Maar in het noorden en het oosten van Nederland heeft een lichte stijging plaatsgevonden.

De duurste grond ligt nog steeds in Flevoland, de Noordoostpolder en de kop van Noord-Holland. Hier wordt gemiddeld €75.000 tot €80.000 per hectare betaald, blijkt uit cijfers van het Kadaster. De goedkoopste grond ligt dan weer in de Veenkoloniën/Oldambt met bedragen van €45.000 tot €50.000 per hectare.

Een tendens die verder opvalt, is dat akkerbouwers vaker grond verpachten. Een belegging die vaak beter rendeert, omdat de rente nu heel laag is. Er komt daardoor weinig grond beschikbaar op de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.