Akkerbouw

Nieuws

NAK bouwt eigen vermogen af met korting aan telers

Swifterbant – De keuringsdienst NAK gaat het eigen vermogen van €16 miljoen deels afbouwen. De telers krijgen vanaf 1 mei ongeveer 10 procent korting op de kosten die ze maken voor keuringen, certificering en onderzoeken. De korting geldt voor ongeveer drie jaar. Totaal gaat het om enkele miljoenen euro's. Dat zei directeur Eric Casteleijn van de NAK in Swifterbant op de eerste van een serie telersvergaderingen.

"De overheid stelt eisen aan het eigen vermogen dat een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) zoals de NAK mag hebben. Het eigen vermogen is opgelopen tot €16 miljoen. Dat is 64 procent van ons balanstotaal. We gaan dat met enkele miljoenen euro's verminderen door de korting te geven."

Toch blijven de tarieven voor pootgoed voor 2015 gelijk en stijgen de tarieven voor zaaizaad met 1,5 procent. Casteleijn: "De tarieven moeten een afspiegeling zijn van de kosten die de NAK maakt. Vandaar dat de tarieven voor zaaizaad stijgen en die voor pootgoed gelijk blijven. Daarnaast geven we een korting om het eigen vermogen voor een deel af te bouwen."

De NAK realiseerde vorig jaar een omzet van €22,5 miljoen, terwijl €20,5 miljoen was begroot. De bedrijfskosten bedroegen €19,6 miljoen, €361.000 minder dan begroot. Dat resulteerde in een bedrijfsresultaat van €2,9 miljoen, terwijl 519.000 was begroot. Volgens Casteleijn certificeert de NAK veel meer pootgoed dan begroot en maakt de dienst minder kosten. In 2013 lag het bedrijfsresultaat op €2,0 miljoen op een omzet van €27,3 miljoen.

Voor 2015 begroot de NAK een omzet van €20,5 miljoen en een negatief bedrijfsresultaat van €249.000. Casteleijn: "Het tarief voor de certificering van pootgoed daalde per 1 mei 2014 van €4 naar €3 per ton. Dat merken we vooral dit jaar, omdat na de jaarwisseling het meeste pootgoed wordt gecertificeerd."

De NAK verkocht vorig jaar 70 procent van het aandeel Ordeon (het vroegere NAK Agro) aan de Belgische keuringsdienst Vinçotte. Casteleijn: "Dit jaar dragen we de resterende 30 procent over. De opbrengst uit de verkoop betreft een relatief kleine bijdrage aan het vermogen van de NAK".

Zie akker

Of registreer je om te kunnen reageren.