Akkerbouw

Nieuws

McCain sluit fabriek in België

Grobbendonk - McCain Foods stopt de aardappelproductie in zijn Belgische vestiging in Grobbendonk. De aardappelverwerker verplaatst de productie naar Leuze-en-Hainaut in de provincie Henegouwen.

McCain verwerkt in het centrum van Grobbendonk aardappelen tot specialiteiten. De productie wordt verplaatst naar Leuze-en-Hainaut, een vestiging van de vroegere aardappelverwerker Lutosa, dat in 2012 door McCain werd overgenomen. Volgens Francois Tasmowski, directeur communicatie van McCain Europe, gaan er 123 arbeidsplaatsen verloren. "Daarvan kunnen 42 overgaan naar de vestiging in Leuze. Het is een moeilijk verhaal voor de werknemers in Grobbendonk."

Volgens Tasmowski is het stoppen van de productie in Grobbendonk echter onvermijdelijk. "De fabriek ligt in de bebouwde kom. We kunnen daar niet uitbreiden. Bovendien produceren we in Leuze frites en aardappelspecialiteiten. In Grobbendonk maken we alleen specialiteiten. Door dat te verplaatsen naar Leuze kunnen we synergievoordelen behalen. In 2012 produceerde McCain in Grobbendonk 8,3 procent minder specialiteiten dan in 2011, door de toegenomen concurrentie. Terwijl de winstgevendheid in Grobbendonk met 14,6 procent daalde. De kostprijs ligt in Grobbendonk 25 procent hoger dan in Leuze. De fabriek in Grobbendonk is verouderd."

Volgens Tasmowski wil McCain de productie in België centraliseren in Leuze. "Dat moet de grootste fabriek voor aardappelspecialiteiten worden van McCain in de wereld. Er is dus geen sprake van dat McCain uit België weg zou gaan."

Het kantoorpersoneel blijft wel in Grobbendonk. McCain België heeft ook een vestiging in Waregem. Daar zit de afdeling die de aardappeltelers adviseert. Volgens Tasmowski laat McCain ook die afdeling ongemoeid in deze reorganisatie.

McCain verwerkt jaarlijks 30.000 ton aardappelen in Grobbendonk. In Leuze is dat ongeveer 700.000 ton. Als de productie in Grobbendonk is beëindigd, is Leuze nog de enige productievestiging van McCain in België.

Of registreer je om te kunnen reageren.