Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Konaxx stopt vanwege Russische boycot

Sint Jacobiparochie – Het Friese sorteer-, verpakkings- en exportbedrijf Konaxx Onions staakt de activiteiten. Volgens directeur Tjerk Nagel heeft de Russische importboycot het bedrijf de nek omgedraaid.

Konaxx Onions verhandelde per jaar ongeveer 30.000 ton uien, zegt Nagel. "Daarvan kocht ik ongeveer de helft bij andere verpakkers. Ongeveer 60 tot 70 procent van mijn afzet ging richting Rusland. Door de boycot verloor ik €500.000 tot €600.000 aan omzet. Ik moest in december al de helft van mijn personeel ontslaan."

Konaxx levert ook aardappelen, kool, wortelen, bieten, knollen, rapen en prei aan supermarkten, groothandels en verwerkingsbedrijven. Het bedrijf exporteert voornamelijk binnen Europa, met als belangrijkste afzetgebieden Rusland, Scandinavië, Centraal Europa en de Baltische Staten. De Russische importboycot verzwakte de financiële positie van het bedrijf, zegt Nagel. "Telers moesten langer op hun geld wachten. Dat bemoeilijkt de inkoop van uien en dat bemoeilijkt weer de verkoop. Bovendien kon ik niet alle afspraken nakomen. Sommige mensen hadden daar begrip voor. Maar andere niet. Onredelijk gedrag van schuldeisers leidt ertoe dat ik stop met het bedrijf. Het is geen faillissement."

Konaxx Onions is gevestigd in het Noord-Friese Sint Jacobiparochie. Het bestaat sinds 1917, zegt Nagel. "Het is altijd een familiebedrijf geweest, hoewel niet altijd in mijn familie. Wat ik nu ga doen weet ik nog niet. Ik heb geen plan B."

Laatste reacties

  • ed12345

    een bedrijf van bijna 100jaar oud en dan de deur dicht moeten doen ,is wel heel erg jammer

  • minasblunders1

    Dit bedrijf zou toch in aanmerking moeten komen voor EU-compensatiegelden? 60 tot 70% van de afzet ging richting Rusland.

  • piethermus1

    Afhankelijk zijn van zo'n groot kwantum van 1 bestemming, namelijk ruim 60% richting Rusland is vragen om moeilijkheden. Bij goed ondernemerschap hoort ook dat je je risico's kent en spreidt. Dat is hier niet gebeurd. Zie het resultaat. Spijtig en erg voor die mensen! Maar helaas niet onverwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.