Akkerbouw

Nieuws 1545 x bekeken

Egypte koopt Franse tarwe

Caïro – Egypte koopt 180.000 ton tarwe in Frankrijk voor levering in februari. Rusland levert niks. Dat blijkt uit het resultaat van de eerste tender die het Egyptische staatsinkoopbureau Gasc uitschreef voor dit jaar. Sinds 1 juli, het begin van dit graanseizoen, kocht Egypte ruim 3 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. Daarvan is 1,32 miljoen ton geleverd door Frankrijk. In het vorige seizoen 2013/2014 leverden Roemenië, Rusland en Oekraïne meer tarwe aan Egypte dan Frankrijk. Egypte is de grootste tarwe-importeur in de wereld.

Rusland valt af als leverancier omdat de overheid strengere eisen stelt aan de kwaliteit van exporttarwe. Zo houdt de overheid meer tarwe in het binnenland om de stijging van de voedselprijzen te remmen. Bovendien wordt de export van tarwe vanaf 1 februari belast met een heffing van 15 procent van de waarde, vermeerderd met een extra heffing van €7,50 per ton. De minimum heffing komt op €35 per ton.

Om Franse tarwe te kunnen importeren, hanteert Gasc minder strenge importeisen, meldt de site Agrimoney. Door de vele regen tijdens de oogst is de kwaliteit van Franse tarwe minder dan normaal. Algerije handhaaft wel de kwaliteitseisen en koopt vooral tarwe in Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. De grote aankopen van Noord-Afrika in de EU ondersteunt de Europese tarweprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.