Akkerbouw

Nieuws

EU maakt TTIP-voorstel aan VS openbaar

Brussel – De EU en VS moeten elkaars maatregelen voor voedselveiligheid en dier- en plantgezondheid als gelijkwaardig accepteren wanneer ze "een passend niveau van bescherming" bieden.

Dat staat in een openbaar gemaakt document met onder meer een EU-voorstel over de materie aan de VS, dat onderdeel zou moeten worden van een vrijhandelsdeal.
De Europese Commissie maakte het voorstel woensdag bekend met als doel de transparantie over de onderhandelingen tussen de EU en VS te vergroten. Onder meer de Europese Ombudsman toonde zich de laatste maanden kritisch over gebrek aan transparantie. Het document betreft een eerste voorstel dat reeds in oktober aan de Amerikanen is overlegd.
Volgens het voorstel over sanitaire en fytosanitaire standaarden kan gelijkwaardigheid worden vastgesteld voor een individuele maatregel, een groep maatregelen of een systeem dat wordt toegepast in een sector of deelsector. De tekst bestaat uit 20 artikelen. Eén daarvan stelt dat de uiteindelijke beslissing een maatregel als gelijkwaardig te bestempelen, helemaal ligt bij de importerende partij die daarbij uitgaat van haar 'administratieve- en wetgevingskader'.
Een ander artikel schrijft voor dat de partijen elkaars bevoegde autoriteiten erkennen als verantwoordelijk  voor faciliteiten voor het checken of producten voldoen aan de geldende eisen van de importerende partij. Dat betekent dat voortaan dus geen re-inspecties of certificatie van faciliteiten door de importerende partij mogen plaatsvinden, of aanvullende garanties worden geëist.

Of registreer je om te kunnen reageren.