Akkerbouw

Nieuws 10 reacties

'Akkerbouw heeft dringend behoefte aan betere prijzen'

Doetinchem - De akkerbouw snakt naar betere prijzen. Daarnaast is het belangrijk dat de afzet naar Rusland dit jaar weer op gang komt. En de overheid moet soepel omgaan met de vergroeningsregels.

Dat wensen voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw voor dit jaar. De voormannen hopen vooral dat de prijzen aantrekken. De Jong: "Vooral de aardappelprijs bepaalt of de akkerbouw een goed of een slecht jaar heeft."

Verder hoopt De Jong dat er gauw vrede komt in Oekraïne en het Midden-Oosten. "Allereerst voor de mensen daar. Maar deze conflicten hebben ook een negatief effect op de afzet van akkerbouwproducten."

Verder hoopt De Jong dat de overheid soepel om gaat met de invulling van de vergroeningseisen. Akkerbouwers moeten vanaf dit jaar 5 procent van hun bedrijfsoppervlakte inrichten als ecologisch focusgebied. "En ik hoop dat er meer transparantie komt in de onderhandelingen tussen de VS en de EU over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). De landbouw moet geen kind van de rekening worden in dit vrijhandelsakkoord. Verder wil de NAV dat de overheid een Autoriteit Producent en Markt (APM) opricht, dat al bestaat voor de consumenten (ACM). Zo'n APM is nodig om de positie van de boer in de keten beter te beschermen."

Haanstra voegt er aan toe dat de akkerbouw behoefte heeft aan een systeem van equivalentie in het actieprogramma voor de nitraatrichtlijn. "Als een akkerbouwer kan aantonen dat hij het milieu minder belast met stikstof en fosfaat, dan moet hij ruimere gebruiksnormen kunnen toepassen op zijn bedrijf. Vooral in het zuidoosten zijn de gebruiksnormen erg krap."

Laatste reacties

 • agratax2

  De akkerbouw hoopt op betere prijzen vooral de aardappelprijs. De aardappel >de kruk< waar de Nederlandse akkkerbouw op drijft moet omhoog. Duidelijke taal, maar zoalng de akkerbouw in de EU en Mondiaal niet bij machte is om de productie te beperken, zal onder normale groeiomstandigheden een hogere prijs een utopie blijven. De markt is over vol en de consument heeft niet meer nodig, moet zelfs zuiniger aandoen en minder weggooien en liefst ook nog minder fraaie piepres, wortelen uien etc. gaan consumeren.

 • breukers1

  Productiebeperking lukt in Nederland al niet, In Europa met verschillende groei/klimaat omstandigheden is dit zo mogelijk nog moeilijker . De spil van de akkerbouw is de graan(incl. korrelmais)markt. Als deze laag is trekt hij alles met zich mee.

 • ed12345

  Beukers ik denk dat productie afstemmen op verbruik vanuit de boer met een beetje moeite nog te regelen zou zijn .Maar de desbetrefende regeringen zijn daar niet van gediend Kijk maar eens wat er gedaan werd met wat beschouwd werd als kartelvorming in de zaaiuien en de quotum in melk .Tot zeer kort terug was er wel zeker productie beperking en zeker prijs afspraken in de olie en zo zijn er talrijke te vinden maar wel buiten de voedsel productie Het is nog steeds zoals Mansholt eens zei wij boeren moeten elkaar heel langzaam opvreten

 • info36

  Ik denk dat het traditionele bouwplan op de schop moet.
  Dat is niet meer van deze tijd. De aardappelconsumptie is al jaren zakkende en we blijven maar doortelen. Het aardappelareaal moet minimaal met 20% gaan afnemen en dat blijvend! Hetzelfde met de uien. Meer granen, energiegewassen en biobased gewassen is de toekomst.

 • Mels

  Zal best info36 maar de schoorsteen moet wel roken en dat doet ie niet met een saldo wat gelijk staat aan dat van graan. Aardappels is dan dit jaar niks maar in de betere tijden is er ook geen geld opzij getzet voor een jaar als dit. Juist het tegenovergestelde deed men. Uitbreiden in areaal,gebouwen en machines. Daar plukt men dus nu de vruchten van.

 • agratax2

  Dat de graanprijs de spil is van de akkerbouw en de veehouderij is al eeuwen bekend. Zijn de graan prijzen goed voor de akkerbouwer, zal de veehouder klagen over te hoge kosten. Ook hier is iets aan te doen door een algemene voedselprijs verhoging. Maar de economie draait op producten die niets met eten te maken hebben en dus moet de basis GRAAN goedkoop blijven en dat kan door onbeperkt woeste gronden te ontginnen in landen waar dit productie middel niets kost en ze graag export willen. We zien dat een of twee jaren met krapte op de graanmarkt en dus leuke prijzen er in eens zonder betere productie omstandigeheden weer een overschot aan graan en ander zaderijen is. Dit kan alleen maar betekenen, dat de oppervlakte is uitgebreid door het grootkapitaal. Want alleen massa productie met minimale input kan de prijs laag houden. Hier komt dan ook de druk vandaan om de wereld handel vrijspel te geven met RR granen en zaden zonder dat we de gevolgen van deze GMO's op lange termijn weten.

 • geert150

  ik zeg 300 euro voor de tarwe..........

 • francois xavier

  ter info: in 1970 verkocht ik mijn graan aan 0,10 €cent de kg en kocht ik een huishoudbrood voor 0,20 €cent. nu kost een brood meer dan 2€ wat dus een vertienvoudiging is. geindexeerd aan die prijs zou mijn tarwe nu 1€ /kg moeten staan ( 1000€/ton).dan hadden we niet te klagen en konden we zonder subsidies verder. de consument word rijk en eet zich vet op onze rug.

 • alco1

  De consument betaald nu ook wel €2,- voor een brood, waarvan dus die rijkdom?
  Het betekend dus voor brood 1000% inflatie. Gem. dus 22 % per jaar.
  En zo wordt met pappen en nat houden alles draaiende gehouden.
  Waar gaat dat heen?

 • francois xavier

  @alco1, de consument- niet landbouwer zijn inkomen is wel geindexeerd aan de broodprijs !! hier in belgie verhogen de lonen volgens een 'gezondheids index' . bij de verschillende consumptieprijzen die daar deel van uitmaken zit ook de broodprijs. we zijn het enige land met automatische indexeringen. jullie boffen maar.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.