AkkerbouwNieuws

‘Akkerbouw heeft dringend behoefte aan betere prijzen’

Doetinchem – De akkerbouw snakt naar betere prijzen. Daarnaast is het belangrijk dat de afzet naar Rusland dit jaar weer op gang komt. En de overheid moet soepel omgaan met de vergroeningsregels.

Dat wensen voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw voor dit jaar. De voormannen hopen vooral dat de prijzen aantrekken. De Jong: “Vooral de aardappelprijs bepaalt of de akkerbouw een goed of een slecht jaar heeft.”

Verder hoopt De Jong dat er gauw vrede komt in Oekraïne en het Midden-Oosten. “Allereerst voor de mensen daar. Maar deze conflicten hebben ook een negatief effect op de afzet van akkerbouwproducten.”

Verder hoopt De Jong dat de overheid soepel om gaat met de invulling van de vergroeningseisen. Akkerbouwers moeten vanaf dit jaar 5 procent van hun bedrijfsoppervlakte inrichten als ecologisch focusgebied. “En ik hoop dat er meer transparantie komt in de onderhandelingen tussen de VS en de EU over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). De landbouw moet geen kind van de rekening worden in dit vrijhandelsakkoord. Verder wil de NAV dat de overheid een Autoriteit Producent en Markt (APM) opricht, dat al bestaat voor de consumenten (ACM). Zo’n APM is nodig om de positie van de boer in de keten beter te beschermen.”

Haanstra voegt er aan toe dat de akkerbouw behoefte heeft aan een systeem van equivalentie in het actieprogramma voor de nitraatrichtlijn. “Als een akkerbouwer kan aantonen dat hij het milieu minder belast met stikstof en fosfaat, dan moet hij ruimere gebruiksnormen kunnen toepassen op zijn bedrijf. Vooral in het zuidoosten zijn de gebruiksnormen erg krap.”

Beheer
WP Admin