Akkerbouw

Nieuws

Aardappelexport in december ruim 74.000 ton

Den Haag – De jongste gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel geven aan dat de aardappelexport in december in totaal 74.240 ton bedroeg. Dat is ongeveer 1.700 ton meer dan in november, maar bijna 8.000 ton ofwel 9,7 procent minder dan het gemiddelde over december in de voorgaande vijf seizoenen.

Ten opzichte van vorig jaar is vanaf juli tot en met december 31.000 ton meer uitgevoerd, ofwel ruim 9 procent. De voornaamste bestemming van de aardappelen was in december zoals altijd België, goed voor 38 procent van het geheel. Afrika bleef flink aan de markt en nam 21 procent van de exporten op. In het lopende seizoen is van juli tot en met december 37.000 ton aardappelen meer naar Afrika gegaan dan in dezelfde periode van 2013.

Aardappelimport was er ook in december, in totaal 87.000 ton. Dat is relatief veel, ruim 16 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde voor december. Van juli tot en met december is meer dan 600.000 ton tafel- en verwerkingsaardappelen ingevoerd. Dat is sinds oogstjaar 2006 niet meer voorgekomen. Het is 95.000 ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.