Akkerbouw

Nieuws

Versneld onderzoek naar grondontsmetting

Apeldoorn – Agrifirm Plant doet versneld onderzoek naar een nieuwe methode om bodem die is besmet met aaltjes biologisch te ontsmetten; Bodem Resetten. Het begint vrijdag op drie locaties in Nederland.

Agrifirm Plant had al een verzoek uitstaan bij de topsectoren voor dit onderzoek, maar de beperking van het reguliere middel Monam – sinds 25 augustus - heeft dit proces in stroomversnelling gebracht. Het ministerie van Economische Zaken draagt financieel bij.

Een bestaande manier om biologisch grond te ontsmetten in vollegrondsteelten is het inwerken van veel organisch materiaal. Hierna wordt de grond 6 weken lang, in de zomerperiode, afgedekt.

Agrifirm Plant test het middel Herbie, dat het bedrijf Thatchtec met Wageningen Universiteit heeft ontwikkeld. Dit wordt vloeibaar of in de vorm van korrels ingewerkt en gedurende twee of drie weken afdekt. Veel sneller dan de conventionele methode.

"In de kas en in emmerproeven zijn al positieve resultaten bereikt", weet Hetty Regeer van Agrifirm Plant. "Nu is het afwachten hoe het in de vollegrond functioneert. Dat afdekken willen we ook nog naar kijken, of dat niet makkelijker kan."

Het onderzoek richt zich op de praktische en economische haalbaarheid van het middel. Begin volgend jaar worden de eerste resultaten bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.