Akkerbouw

Nieuws

Veel vraatschade aan koolzaad door neonicotinoide-verbod

Berlijn - Het pas ingezaaide winterkoolzaad in Duitsland heeft door het neonicotinoide-verbod flink te lijden onder vraatschade van koolzaadaardvlooien en kleine koolvliegen. Dat constateert de Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen (UFOP).

"Het aantal meldingen over deze insecten in de bestanden neemt toe en deels is al aanzienlijke schade aan de jonge kiemen en het blad ontstaan," aldus deze teeltbevorderingsorganisatie.

De koolzaadaardvlo (een soort kever) kan volgens de UFOP nog wel met andere insecticiden worden bestreden, mits zich geen resistentie heeft ontwikkeld. Voor de koolvlieg ontbreken de bestrijdingsmogelijkheden door het door de EU opgelegde neonicotinoide-verbod geheel. Het verbod werd vorig jaar december van kracht en geldt voorlopig voor twee jaar. Daarna wordt door Brussel bekeken of de maatregel het beoogde effect heeft gesorteerd, namelijk een betere bescherming van de bijenstand. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.