Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

VTA verwacht 50 ton per hectare

Noordhoek – De opbrengst van de aardappeloogst 2014 gaat richting 50 ton per hectare, meldt Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

De vereniging organiseerde in augustus een reeks proefrooiingen bij een representatieve groep leden. De gemiddelde hectareopbrengst van de monsters is vastgesteld op 49.965 kilo. Dat is ruim boven het gemiddelde van de voorgaande vijf jaren, dat staat op 45.781 kilo.

Tevens valt te melden dat het gemiddeld knolaantal met 193 stuks van het monster (2x3 meter) relatief laag is. Dit ligt 4,4 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Het percentage grofte bedraagt dit jaar 62 procent, dit ligt bijna 10 procent onder het vijfjarig gemiddelde.

Bij de VTA-proefrooiingen worden van een groot aantal consumptierassen verspreid over Nederland monsters gestoken. Deze opbrengstmeting vindt sinds 2001 plaats en wordt steeds op hetzelfde moment in het jaar uitgevoerd.

Laatste reacties

  • hakker

    ik vat het niet . De opbrengst is 9% hoger, maar de grofte en tal zijn lager. Waar komen de kilo's dan vandaan?

  • massy

    Alles valt mee behalve de PRIJS

  • Tiny1946

    De Boer moet zijn verstand gebruiken en niet zo veel poten

Of registreer je om te kunnen reageren.