Akkerbouw

Nieuws 1197 x bekeken

Suikernotering stijgt iets

De suikerprijzen lijken de bodem te hebben bereikt. Vorige week steeg de notering van het eerstaflopende suikercontract (december) in Londen met bijna €20 naar €339,38 ($428,10).

De suikerprijzen daalden eerder dit jaar voortdurend doordat de wereld afgelopen seizoen (dat 30 september eindigde) veel meer suiker produceerde dan verbruikte. Voor dit seizoen 2014/2015 wordt een klein tekort verwacht. De suikerprijs stijgt daardoor iets, maar veel is het niet vanwege de immense voorraad suiker in de wereld. Ook droogte in Brazilië duwt de prijs iets omhoog. Maar het decembercontract noteert in Londen nog altijd $60 (€47,55) per ton lager dan een jaar eerder.

Door de lage prijzen zijn India, Brazilië en Thailand steunprogramma's gestart, omdat een rendabele suikerproductie onmogelijk is. Analisten verwachten dan ook dat de suikerproductie weer gaat afnemen. De analisten zijn verdeeld over het suikerverbruik. De meeste marktbureaus verwachten een stijging van de consumptie omdat de prijs daalt. Het Australische marktbureau Green Pol verwacht dat het verbruik maar mondjesmaat stijgt, doordat in westerse landen steeds meer aandacht is voor overgewicht.

Wat de suikerprijs steunt is dat Brazilië, de grootste suikerproducent en exporteur in de wereld, meer ethanol door de benzine gaat mengen. Nu moet benzine 25 procent ethanol bevatten. Dat gaat naar 27,5 procent. Daardoor houdt Brazilië minder suiker over om te verkopen op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.