Akkerbouw

Nieuws 2525 x bekeken

Suiker Unie start met verwerking bieten

Vierverlaten - De bietencampagne van Suiker Unie is dinsdag van start gegaan. Om 07.00 uur 's ochtends zijn zowel de fabriek in Dinteloord als die in Vierverlaten opgestart.

Maandagavond om 18.00 uur zijn de laadploegen begonnen met het opscheppen en transporteren van de bieten naar de fabrieken zodat er voldoende werkvoorraad bij de fabrieken aanwezig is. De campagne is dus 9 september gestart en wordt naar verwachting rond 20 januari afgesloten. Vorig jaar startte de campagne tien dagen later en op 13 januari werden de laatste bieten verwerkt. Ondanks de verwachte recordopbrengst wordt het niet de langste campagne ooit. Sinds het vorige opbrengstrecord in 2009 is de capaciteit van de fabrieken verhoogd.

Suiker Unie verwacht deze campagne 6,5 miljoen ton bieten te verwerken. Hiervan wordt 0,3 miljoen ton uit Gelderland en Limburg in Duitsland verwerkt. Deze campagne start een week later. De fabrieken in Dinteloord en Vierverlaten verwerken ieder dus ruim 3 miljoen ton bieten. Per dag is dat 23.000 tot 24.000 ton per fabriek.

De opbrengstprognoses gaan uit van een recordopbrengst van 14,8 ton suiker per hectare. Dat is 10 procent meer dan het vijfjaarsgemiddelde en circa 11 procent hoger dan vorig jaar. De eerste opbrengstprognoses lieten een opbrengst zien van 15 ton suiker per hectare gemiddeld over Nederland. Als gevolg van de sombere en natte augustus is de prognose naar beneden bijgesteld. Bij aanvang van de campagne zijn de weersomstandigheden weer beter zodat de eerste bieten onder goede omstandigheden gerooid zijn. Er wordt volgens suiker Unie netjes gerooid en de tarrapercentages lijken gemiddeld laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.