Akkerbouw

Nieuws

Sensus wil meer inuline per hectare

Roosendaal – Cichoreiverwerker Sensus wil telers helpen om meer inuline per hectare te produceren. Daarmee kan tegemoet worden gekomen aan de wereldwijd groeiende vraag naar inuline.

Het bedrijf ziet mogelijkheden voor een grotere productie door een kleine areaalgroei en vooral door de hectareopbrengsten te verbeteren. Sensus werkt aan een pakket maatregelen hiervoor. "Een hoger rendement per hectare levert voor de telers ook een win-win-situatie op", verklaart manager agrarische dienst René Schunselaar. "We zien grote verschillen in opbrengst tussen telers. Waar de een 7 ton inuline van een hectare haalt, oogst de ander 10 ton. Daaruit blijkt dat er nog veel potentie ligt, die we hard nodig hebben. Een succesvolle teelt is afhankelijk van vakmanschap, aandacht en prioriteit. Daar gaan we telers bij begeleiden."

Het contracteren van oogst 2015 is net begonnen. Er is goede belangstelling voor, zegt Schunselaar. De condities voor 2015 zijn gelijk aan die van 2014. De basiscontractprijs is €73,50 per ton. Nieuwe telers krijgen €2 korting; wie voor de tweede keer levert ontvangt 1 euro minder. De basisprijs geldt voor 16 procent inuline. Schunselaar meldt erbij dat er gemiddeld cichorei met 17 procent inuline wordt gerooid. Bij elke procentpunt extra krijgt de teler een premie van €4,60 per ton. Daarnaast is er nog een jaartoeslag van €8 en een toeslag van €2 per ton voor contracten van 11 hectare of meer. "Een opbrengstprijs van bijna €90 per ton is dus mogelijk."

Het cichorei-areaal ligt rond de 5.000 hectare. Volgens Kees van Dijk, voorzitter van de telersvereniging, is een hogere hectare-opbrengst wellicht haalbaar. "Rassen worden steeds beter, bijvoorbeeld. Maar het is een kwestie van een lange adem. Dit red je niet zomaar, maar ik ben blij met de intentie."

Van Dijk is tevreden met de aangeboden contracten. "In 2014 kunnen we een mooi saldo halen dankzij de prima opbrengsten."

Of registreer je om te kunnen reageren.