Akkerbouw

Nieuws laatste update:2 okt 2014

Pootgoedvirus bij Wageningen UR

Wageningen - De vakgroep Plantenveredeling van Wageningen UR is besmet met het aardappelspindelknolviroide (PSTVd).

De besmetting is ontdekt in het traceringsonderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft uitgevoerd naar aanleiding van de besmetting die eerder dit jaar bij het aardappelkweekbedrijf Meijer werd gevonden.

De  besmetting betekent dat de vakgroep voorlopig geen veredelingsmateriaal meer kan uitwisselen. In de pootgoedsector wordt de aangetroffen besmetting beoordeeld als heel vervelend voor Wageningen UR, maar niet verontrustend voor de pootgoedsector.

Het is onduidelijk hoe de PSTVd in Wageningen is terechtgekomen en hoe lang de besmetting daar al sluimert.

De Vakgroep Plantenveredeling van Wageningen UR wisselt veredelingsmateriaal uit met bedrijven in Nederland en daarbuiten. Op dit moment is niet duidelijk of de besmetting vanuit Wageningen ook in het buitenland is terecht gekomen. Eventuele besmetting in Nederland zou inmiddels aan het licht gekomen zijn vanwege de omvangrijke screening die de afgelopen maanden bij poortgoedkwekers heeft plaats gehad.

De besmetting is Wageningen betreft ten minste vijf planten, aldus een woordvoerder van Wageningen UR. Ongeveer 10.000 planten van de vakgroep zijn op PSTVd getest.

Naar aanleiding van de vondst heeft de vakgroep  een aantal maatregelen genomen. Ten eerste is al sinds maart geen veredelingsmateriaal meer uitgewisseld. Aanleiding daarvoor was dat de vakgroep behoorde tot de contacten van het besmette kweekbedrijf.

Bij de vakgroep wordt alle besmet materiaal vernietigd. Vervolgens zal in de standaardanalyse van nieuw materiaal een onderzoek naar PSTVd worden opgenomen. "Daarnaast drukken we iedereen op het hart dat met de uitwisseling van plantmateriaal risico's gepaard gaan. Daar moet iedereen zich van bewust zijn", aldus de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.