Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Oogstraming niet positief voor aardappelmarkt Duitsland

Doetinchem - Voor tafelaardappelen beuren de telers momenteel nog geen €7 per 100 kilo. De oogstraming van vorige week, die een recordopbrengst voorspelt, bracht daarin logisch genoeg weinig verbetering.

De hectareopbrengsten bij de aardappelteelt in Duitsland hebben dit seizoen een nieuw record opgeleverd. Volgens de raming van de door het landbouwministerie aangestelde commissie van deskundigen werd per hectare gemiddeld 46,9 ton gerooid. Dat is meer dan ooit. Het vorige record was daarbij nog niet eens zo oud, want dit staat op naam van 2011 met 45,8 ton. In combinatie met een ten opzichte van vorig jaar licht naar 245.000 hectare uitgebreid areaal pakt het totale gerooide volume volgens de commissie uit op 11,5 miljoen ton tegen 9,7 miljoen vorig jaar.

Van het areaal zijn op 102.500 hectare tafelaardappelen geteeld. Daarvan uitgaande is de oogst in deze categorie dus een slordige 4,8 miljoen ton. De totale oogst is overigens niet uitgemond in een nieuw record. Dit record blijft voor wat betreft de lopende eeuw op naam van 2000 met 13,2 miljoen ton. Regionaal bekeken komen ook dit jaar weer de meeste aardappelen uit Nedersaksen, van oudsher de koploper van de deelstaten als het over de aardappelteelt gaat. In Nedersaksen is 5,11 miljoen ton gerooid. Dat is ruim 45 procent van het totale volume.

Prijsontwikkeling

De teleurstellende prijsontwikkeling heeft van de relatief hoog uitgevallen raming van de Duitse deskundigen geen impuls ten goede gekregen. Landbouwmarktbureau AMI in Bonn noteert momenteel voor tafelaardappelen een gemiddelde telersprijs van €6,71 per 100 kilo. Dat is de eerste prijsverhoging sinds weken. Of daarmee de weg omhoog definitief is gevonden, is nogal twijfelachtig.

Het teeltrendement is door het lage prijsniveau behoorlijk op de tocht komen te staan, constateert de Landbouwkamer Nedersaksen. Ter vergelijking: vorig jaar noteerde AMI eind september, begin oktober een prijsniveau dat bijna drie keer zo hoog was. De genoemde Landbouwkamer ziet vooralsnog geen grote kansen op verbetering, hoewel de bodem mogelijk wel is bereikt.

Ontspanning

De grootste aanboddruk op de markt is er door de beëindiging van de rooiactiviteiten niettemin af. Nog meer ontspanning kan de komende weken volgen als aardappelen worden ingezet bij inkuiling van snijmais.

Van de zetmeelfabrieken en de chips- en fritesmakers daarentegen valt op korte termijn niet veel te verwachten voor de niet-contractgebonden volumes, geeft de Landbouwkamer aan. Los daarvan ziet ook de termijnhandel kennelijk geen substantieel hogere prijzen. De Eurex noteert voor leveranties in april volgend jaar voor verwerkingsaardappelen 6 euro per 100 kilo. Pas in juni wordt iets meer betaald, namelijk €7,10.

Eén reactie

  • info36

    Biovergister.

Of registreer je om te kunnen reageren.