Akkerbouw

Nieuws 1942 x bekeken

Oogst eerste uien 10 tot 15 procent lager

Broek op Langedijk/Oude Tonge – De uienoogst is bij aanvang 10 tot 15 procent lager dan vorig jaar, behalve in Zuidelijk- en Oostelijk Flevoland, zeggen kenners. Weersextremen zijn hiervan de oorzaak.

Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot schat in dat de oogst iets lager uitvalt dan vorig jaar of hooguit gelijk wordt aan vorig seizoen. "Het wordt beslist geen topper", ziet hij aan de stand van het gewas en de eerste opbrengsten.

Door de droogte in juli ging het gewas hard achteruit. Van de regen in augustus konden alleen uien met een groene stand nog wat profiteren.

In Friesland en de Noordoostpolder is de oogst bij aanvang 10 tot 15 procent minder dan vorig jaar. Uientelers in Flevoland zien echter een opbrengst die iets boven die van vorig jaar ligt.

In het Zuidwesten zijn de verschillen groot, zegt Rinus Struik van Mol Agrocom. "Van slecht tot heel goed", ziet Struik. "Hierdoor variëren de opbrengstverwachtingen van 20 tot 90 ton per hectare. Trips hebben een groot aandeel in de opbrengstderving. Sommige percelen zagen er grijs van. Komt door het extreme weer."

Struik schat ook een 10 tot 15 procent lagere opbrengst. De uien zijn zo ongeveer tegelijk oogstrijp. Struik verwacht dat de oogst bij de huidige mooie omstandigheden volgende week echt losbarst in het Zuidwesten.

De kwaliteit van de uien is gemiddeld genomen goed en het product komt dankzij het mooie nazomerweer mooi in de schuur. Jonker: "Het was opvallend dat dit jaar op een aantal plaatsen grondgebonden schimmels voorkwamen, terwijl niet bekend was dat de grond hier gevoelig voor was. Door goed te drogen en voldoende lucht te gebruiken, kunnen negatieve effecten in de bewaring uitblijven."

De uienprijs is laag door het overaanbod van plantuien. Hierdoor verloopt de handel soepel, merkt Jonker. "De uien gaan nu goed weg. Het voordeel van de huidige lagere prijzen is dat er meer markten worden aangeboord. Bij een brede afzet kan de prijs op een gegeven moment hopelijk ook weer makkelijker omhoog."

Of registreer je om te kunnen reageren.