Akkerbouw

Nieuws 3751 x bekeken

'Nu eerst verstand op nul en doorrooien'

Bockenrode - "Nu eerst verstand op nul en doorrooien. Stop alleen de allerbeste aardappelen voor frites in de bewaarplaats, de opslagruimte is beperkt, gezien de goede opbrengsten die gaan komen." Dat adviseert Franz-Josef Dickopp aardappeltelers. Dickopp is directeur van de producentenorganisatie REKA Rheinland in het Duitse Viersen. Hij sprak op de aardappelmanifestatie Potato Europe in Bockenrode bij Hannover.

Dickopp verwacht voorlopig geen betere noteringen voor fritesaardappelen. Pas als eind november de hoofdoogst is ingeschuurd en duidelijk wordt hoe de kwaliteit volgend voorjaar is, verwacht hij weer een reëel  zicht op de marktsituatie. "Ga in ieder geval voor probleemaardappelen géén provisorische opslag maken. Niemand wil deze aardappelen, maak er geen kosten voor, je verdient ze niet terug."
Dickopp stelt vast dat het seizoen van de vroege aardappelen al direct slecht begon door een areaaluitbreiding in de gebieden met vroege aardappelen, vooral de Belgische en Duitse, met  8 à 10 procent. Vervolgens gingen de gewassen in het voorjaar ook nog eens goed van start en geven nu hoge opbrengsten. De Europese noteringen van tussen €1 en €2,50 per 100 kilo zijn nu de afspiegeling van de dramatiek op de aardappelmarkt.
"In bijna alle teeltgebieden zijn de contracten voor vroege aardappelen volgens plan afgehandeld, het overgrote deel van de vrije aardappelen staat in het veld. Het gaat zeker nog 3 à 4 weken duren tot deze aardappelen in alternatieve kanalen als voer, biogas en zetmeel zijn verwerkt."
Ook over de prijsvorming van de vrije aardappelen van de hoofdoogst is Dickopp niet optimistisch. Hij verwacht Europabreed een grote oogst. "Er is vroeg geplant is, het weer was goed, de arealen van de grote rassen zijn gegroeid en er is de verschuiving van zetmeelteelt naar teelt voor verwerking en tafelaardapppelen. "Wat daar bijkomt is dat nu in België ook op de lichte gronden zonder beregening 60 in plaats van 45 ton wordt gerooid."
Als totaal exclusief pootgoed en zetmeelaardappelen, noemt Dickopp voor België, Duitsland, Frank rijk en Groot-Brittannië een opbrengst van ruim 25 miljoen ton, op 2011 na de hoogste opbrengt in zes jaar.
Er kunnen  nog wat opbrengsteffecten zijn van het weer tijdens de oogst en eventuele gevolgen van de duidelijk hogere ziektedruk dit jaar. "Maar die zullen nauwelijks nog invloed hebben op de totale markt", zegt Dickopp.

Of registreer je om te kunnen reageren.