Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Na dertien jaar weer aardappelprijs af land

Emmeloord - Voor het eerst in dertien jaar is er weer een af land notering voor aardappelen in Emmeloord bekendgemaakt. Een feest werd het niet, want de aardappelprijs ligt met €2 tot €3 per 100 kilo op een extreem laag niveau.

Bovendien werd bij de presentatie van de eerste aardappelnotering eens te meer duidelijk dat de noteringen tegenwoordig maar moeilijk tot stand komen. Dat terwijl ze voor de aardappelsector van zeer groot belang zijn, stellen zowel voorzitter Jan Douma van landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) en Edwin Burgers namens marktbureau DCA. De afzet van geheel vrije aardappelen is weliswaar klein, maar de noteringen gelden ook voor meeleveraardappelen en ook voor de berekening van de cash settlementprijs op de termijnmarkt in Frankfurt.

De leden van de noteringscommissie in Emmeloord hebben afgelopen jaar vele keren 'buikpijn' gekregen van de aardappelnotering. Probleem was dat de boeren niet alle gedane zaken in de notering opgenomen konden krijgen, omdat het in die gevallen volgens de industrie om uitzonderlijke partijen voor een specifieke bestemming ging en dus geen goed beeld gaven van de markt. Hierdoor kwamen hogere prijzen niet in beeld, verklaart Jan Douma.

Mede door de problemen van afgelopen seizoen is er tussen de beurzen, NAO, Vavi en LTO veel gediscussieerd . Daarnaast probeerden de partijen recht te geven aan de groeiende teelt van zandaardappelen die inmiddels een behoorlijk afzetvolume oplevert. Om problemen zoals afgelopen jaar zo veel mogelijk te voorkomen is gekozen voor de splitsing van de notering in een prijs van fritesgeschikte aardappelen bestemd voor de fritesindustrie in Nederland, België en Duitsland en een notering voor overige fritesgeschikte aardappelen. In hoeverre deze noteringswijze wordt doorgevoerd in de notering voor aardappelen droog uit de schuur moet nog worden vastgesteld bij de evaluatie die in oktober plaatvindt.

Volgens Edwin Burgers van DCA zal het dit seizoen lastig worden om de aardappelprijzen "uit de kelder" te tillen. Volgens hem is de uitgangssituatie vergelijkbaar met die in de jaren 2004 en 2011. In die jaren was de prijs niet omhoog te krijgen. De export biedt op dit lage prijsniveau kansen, maar Frankrijk en België liggen daarbij ook op de loer.

Laatste reacties

 • Peterh

  Voor de volledigheid: er zijn twee beurzen in Nederland die aardappelen af land noteren, namelijk Goes en Emmeloord. Goes noteerde afgelopen dinsdag voor de tweede achtereenvolgende week 1,5 tot 3 euro.

 • hooimijt

  Voor de volledigheid: Wat levert het per ha nou op?
  Bij 40 ton opbrengst a 2.50 per 100 kg dus € 1000 en daar moeten de rooikosten (500?) nog van af.?
  De teler krijgt E 500, na aftrek van bestrijdingskosten oa fytoftora van ca 10*50= 500 per ha resteert een saldo van 0.
  Alle andere uitgaven, landkosten of toerekeningen worden niet gedekt.
  Wereld marktprijzen zijn niet zaligmakend.


Of registreer je om te kunnen reageren.