Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

NEPG verwacht recordopbrengst aardappelen

Noordhoek – De aardappeloogst stevent af op een nieuw record van 27 miljoen ton, verwacht de organisatie van aardappeltelers in Noordwest-Europa (NEPG). De prijs kan na de oogst stijgen, maar het is niet waarschijnlijk dat de kostprijs wordt gehaald.

Deze nieuwste prognose is ruim 12 procent hoger dan vorig seizoen en 10,5 procent boven het vijfjarig gemiddelde. De oogstverwachting is fors hoger dan de berekeningen in juli, die uitkwamen op 25 miljoen ton aardappelen in de vijf grote aardappel producerende landen Engeland, Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

NEPG baseert de raming op vijfjarige oogstgegevens en proefrooiingen in de vijf landen. De 27 miljoen ton die hieruit rolt is exclusief poot- en zetmeelaardappelen. Wel wordt benadrukt dat de weersomstandigheden bij de oogst bepalend zijn voor de opbrengst, het grootste deel van de aardappelen moet immers nog worden gerooid. Daarnaast zijn de bewaaromstandigheden van belang voor het aanbod in de loop van het afzetseizoen. Zo kan opslagcapaciteit een probleem zijn in Duitsland.

De oorzaak van de grote opbrengst is in eerste plaats het areaal dat met 548.475 hectare al 3,1 procent groter is dan vorig jaar. Daar komt een plus van 8,7 procent bij in hectare-opbrengst (49,3 ton in 2014). Het vijfjaarlijks gemiddelde van de hectareopbrengst is 46,2 ton; 6,7 procent lager dan wat nu wordt voorzien. Dit overtreft het record van 2011, toen de NEPG-landen 26,8 miljoen ton aardappelen produceerden.

Door de lage grondstofprijzen wordt een groei in de export verwacht. "Als aardappelen de komende maanden flink worden geruimd, kan dat na de jaarwisseling leiden tot een prijsstijging", zegt Jan de Lange, bestuurder van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Laatste reacties

 • amac47

  Mag ook wel veel opbrengst met deze prijsen uien voor 1 cent is ook niet best

 • Zippie

  Eindelijk wordt de friet nu eens goedkoper......!
  of... wacht effe zou misschien toch?

 • marc47

  Bakjes, mayo, gas, lonen, ... aardappelen zijn maar een fractie van de kostprijs zeggen ze in de friet-tent. Nochtans vorig jaar zeiden ze andere dingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.