Akkerbouw

Nieuws

Hectareopbrengst Fontane nog weer hoger

Dronten/Kruishoutem - Het fritesaardappelras Fontane is in de afgelopen twee weken gestaag doorgegroeid in hetzelfde tempo als de twee weken ervoor. Er kwam 3 ton per hectare bij, waarmee de toch al flinke opbrengst nog groeide. Dat blijkt uit de jongste proefrooiing van Aviko Potato.

De rooiing in week 38 leverde een hectareopbrengst van 72 ton op. Deze opbrengst ligt nog ongeveer 2 ton boven het vierjarig gemiddelde. Bij de vorige meting was deze 'voorsprong' iets ruimer (4 ton). Het groftepercentage is ongewijzigd 81 procent van 50 mm opwaarts. Er zijn nu wel wat meer grovere knollen dan veertien dagen geleden. Aviko meldt voorts dat het onderwatergewicht nog licht is toegenomen, met 2 gram, naar 389 gram. Dat is circa 18 gram onder het vierjarig gemiddelde.

In België kwam Fontane iets meer bij ten opzichte van veertien dagen eerder. Het ras scoort bij de laatste proefrooiing zeer hoog. Begin september bleek in België de groei van Fontane te zijn afgeremd, er is per hectare in twee weken tijd toch nog 3 ton bij gekomen. Bij de laatste rooiproef van dit seizoen meldde het interprovinciaal proefcentrum voor de aardappelteelt PCA een hectareopbrengst van gemiddeld 61 ton per haectare. Dat ligt 10 ton boven het gemiddelde van de vorige zes jaren. Het onderwatergewicht kwam uit op gemiddeld 392 gram. Dat is anders dan bij de vorige steekproef een toename, van 6 gram.

De Bintjes blijven in België een ton per hectare achter bij vorig jaar, aldus PCA. De eindopbrengst kwam uit op 52 ton per hectare. Dat is 4 ton meer dan het tienjarig gemiddelde. In 2011, een seizoen dat lijkt op het huidige, was de opbrengst 55 ton per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.