Akkerbouw

Nieuws 909 x bekeken

Exportseizoen consumptieaardappelen start heel bescheiden

Den Haag – De eerste cijfers van het nieuwe aardappeljaar over de export wijzen op een aarzelende start, in juli en augustus samen is een hoeveelheid van bijna 92.250 ton aardappelen uitgevoerd. Dat is 13.000 ton minder dan in de voorgaande vijf seizoenen is uitgevoerd in de genoemde periode. Dit blijkt uit voorlopige gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

Opvallend is de wijziging wat betreft bestemmingen. Afrika nam in juli en augustus in totaal 25.100 ton Nederlandse aardappelen af, tegen 8.100 ton vorig seizoen. Vooral de aardappelexport binnen de EU was erg bescheiden, laten de cijfers zien: 58.800 ofwel bijna een derde minder dan in juli/augustus 2013. De terugval is voor een groot deel toe te schrijven aan de export naar het Verenigd Koninkrijk, die in de start van het seizoen 2013/'14 nog uitzonderlijk groot uitviel. Andere bestemmingen die grotere hoeveelheden minder importeerden uit Nederland waren Duitsland en België, met respectievelijk 12.900 ton (min 4.400 ton) en 33.100 ton (min 3.300 ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.