Akkerbouw

Nieuws

EU heeft veel graan op voorraad

Brussel – Aan het eind van dit seizoen heeft de EU 50,9 miljoen ton graan op voorraad. Dat is genoeg om 9,5 weken verbruik te overbruggen. Zo'n ruime stocks-to-use-ratio heeft de EU in vijf jaar niet gehad. Aan het eind van seizoen 2009/2010 (30 juni 2010) lag de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik op 10,4 weken.

De Europese Commissie verhoogt de graanprognose voor 2014/2015 opnieuw. Brussel gaat nu uit van een recordoogst van 317 miljoen ton graan. Vorig seizoen is 302 miljoen ton van de akkers gehaald. Ook het verbruik neemt toe: van 273 miljoen vorig seizoen naar 279 miljoen ton dit seizoen. Het is te verwachten dat het verbruik stijgt, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV.nl). "Kroatië werd 1 juli 2013 lid van de EU. Dat land verbruikt meer graan dan het produceert. Daarnaast zie je dat meer graan wordt verwerkt tot veevoer en ethanol."

De grootte van de Europese graanvoorraad is geen record, zegt de woordvoerder. "De EU kende vroeger grote graanvoorraden vanwege de interventie. Brussel bouwde per 1 juli 2010 de interventie van graan af. Sindsdien zijn de voorraden gekrompen."

De Commissie schat dat de EU dit seizoen 15,0 miljoen ton graan importeert. Dat lijkt veel gezien de hoge productie. Maar de woordvoerder van RVO.nl wijst op het handelsakkoord dat de EU en Oekraïne onlangs sloten. Oekraïne mag daardoor 950.000 ton tarwe, 400.000 ton mais en 250.000 ton gerst heffingsvrij invoeren in de EU. "Daar komt bij dat Servië ook een heffingsvrij quotum heeft. En de EU moet veel durumtarwe importeren, omdat de eigen productie te klein is om aan de vraag te voldoen."

De Commissie verwacht dat de EU dit seizoen 9,0 miljoen ton mais importeert. Dat kan lager uitvallen, stelt de woordvoerder. "De Europese Commissie verhoogde vorige week de invoerheffing op mais. De variabele invoerheffing was € 5,32 sinds 16 juli en ging met ingang van 19 september naar € 10,44 per ton. Dat kan de maisimport drukken."

Of registreer je om te kunnen reageren.