Akkerbouw

Nieuws 2144 x bekeken

Deloitte: biet interessant voor fermentatie

Rotterdam – Nederland kan een sterke positie opbouwen als leverancier van grondstoffen voor de wereldwijde fermentatiesector. Vooral de suikerbiet is een interessante grondstof en die wordt erg efficiënt geteeld in Nederland.

Advies- en accountantsbureau Deloitte deed onderzoek naar de concurrentiepositie van gewassen in Noordwest-Europa op de internationale afzetmarkt van producten die door fermentatie zijn verkregen. Het rapport is maandag gepresenteerd in Utrecht.

Volgens Deloitte heeft de wereldmarkt van fermentatieproducten een omvang van $127 miljard (€100 miljard). Daarvan wordt 87 procent gerealiseerd in de productie van ethanol.

"De studie geeft voor het eerst een goede onderbouwing van de sterke positie van Nederland en Noordwest-Europa als grondstoffenleverancier land voor de chemische industrie", zegt Willem Vaessen, director Chemical Value Chain bij Deloitte en onderzoeksleider van het rapport. "De wereldwijde markt voor fermentatieproducten groeit snel. Door integratie in de keten kan er zelfs nog meer winst behaald worden dan in de studie wordt aangeven. Het is een interessante markt voor bedrijven om in Nederland te investeren."

Volgens Ton Runneboom, voorzitter van het Biorenewables Business Platform (BBP) kan de grondstoffenproductie investeringen ter waarde van €5 miljard tot €10 miljard aantrekken. Het onderzoek is een initiatief van het BBP en is mede uitgevoerd in opdracht van de Rabobank en Suikerunie. In het rapport is een vergelijking gemaakt tussen gewassen in Noordwest-Europa en bijvoorbeeld tapioca uit Thailand, mais uit de Verenigde Staten en suikerriet uit Brazilië als grondstof voor fermentatie. Volgens Deloitte groeit het aantal toepassingen. Steeds meer chemische producten, zoals citroen- en melkzuur, ethanol, vitamines en antibiotica, kunnen door middel van fermentatie worden geproduceerd.

Eind september 2017 verdwijnen de productiequota in de EU voor suiker en isoglucose. Deloitte verwacht dan een sterke stijging van de suikerproductie. Noordwest-Europa kan dan 2 miljoen tot 4 miljoen ton suiker extra op de markt brengen, die ook zijn weg kan vinden naar de fermentatie-industrie. In Noordwest-Europa wordt efficiënt bieten geteeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.