Akkerbouw

Nieuws 700 x bekeken

China start mediacampagne GMO-gewassen

Beijing – De Chinese overheid start een mediacampagne die angst over genetisch gemodificeerde gewassen moet wegnemen.

De campagne omvat boodschappen op internet, televisie en advertenties in kranten. Het land stuurde eind vorig jaar nog schepen met Amerikaanse mais terug omdat deze 'vervuild' zouden zijn met een niet-toegelaten variant.
De Chinese regering investeerde de laatste jaren miljoenen in onderzoek naar genetische modificatie, die het land moet helpen meer onafhankelijk te worden qua voedselvoorziening. In China is relatief weinig, volgens de VN zo'n 0,08 hectare, landbouwgrond beschikbaar per inwoner. Bovendien zijn honderden miljoenen mensen in China in de laatste decennia verhuisd van platteland naar stad, waardoor minder boeren over zijn voor de voedselproductie.
China geldt als een grote importeur van soja en in mindere mate mais uit de VS, waar de teelt vrijwel geheel bestaat uit GMO-gewassen. China is goed voor circa een derde van de wereldwijde import van soja. China zelf heeft nog geen teelt van GMO-gewassen toegestaan anders dan voor wetenschappelijke doeleinden. Nadat China schepen weigerde, hebben diverse Amerikaanse handelshuizen de Zwitserse veredelaar Syngenta aangeklaagd voor het verkopen van een niet in China toegelaten variant.

Of registreer je om te kunnen reageren.