Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Belgisch graan bevat te weinig eiwit

Brussel – De eiwitgehaltes in Belgische tarwe zijn dit jaar opnieuw erg laag. De graancollecteurs willen dat de stikstofbemestingsnormen worden verruimd.

De dalende eiwitgehaltes worden volgens Synagra, de Belgische vereniging van graancollecteurs, veroorzaakt door de aanscherping van de stikstofnormen. Synagra citeert studies waarin is berekend dat in Denemarken het eiwitgehalte in tarwe en gerst daalde van 11,5 procent in 1990 naar 8,5 procent in 2012. Daardoor werd in die periode een kwart meer soja geïmporteerd voor de voersector. Dat kostte de Deense landbouw 200 tot 400 miljoen euro.

Dat speelt ook in België, stelt Synagra. De lage eiwitgehaltes belemmeren de afzet van graan naar maalderijen en de zetmeelindustrie. Regelmatig worden leveringen geweigerd omdat het eiwitgehalte lager is dan tien procent. Het graan is dan ongeschikt voor verwerking in brood, banket of biscuits en gaat naar het veevoer.

Synagra trekt aan de bel omdat de Vlaamse overheid binnenkort het vijfde mestactieplan presenteert. Volgens de Belgische graanhandel zijn de stikstofnormen te laag om voldoende eiwit in het graan te krijgen. Synagra pleit voor een bemestingsnorm per perceel. De handel stelt dat boeren niet onnodig gaan bemesten. Daar is kunstmest en dierlijke mest te duur voor.

In Nederland heeft de overheid op verzoek van de graanafnemers de gebruiksnormen voor graan op kleigrond onlangs verhoogd. De teler moet dan wel aantonen dat hij minimaal een bepaalde opbrengst heeft gehaald.

Laatste reacties

 • somporn

  Telers wisten dit al lang maar de incompetente overheid is niet bij machte om dit in te zien.
  Zoals alco al vaak voorstelde gewoon metingen voor en na de oogst.

 • farmerbn

  Gewoon één week geen brood in de winkel en we mogen of moeten weer stikstof strooien.

 • minasblunders1

  Tja, vooral de 'kennis' van de 'topuniversiteit' volgen, dan komt het wel goed!!

Of registreer je om te kunnen reageren.