Akkerbouw

Nieuws 2208 x bekeken

Zweden probleem voor pootgoedbedrijven

Doetinchem – Het gaat niet goed met de pootgoedhandelsbedrijven in Zweden.

HZPC stopt met het bedrijf in dat land. Agrico heeft het Zweedse bedrijf fors gereorganiseerd. Beide handelsbedrijven vinden de Zweedse afzetmarkt problematisch.

HZPC is sinds 2007 actief in het land. Het Zweedse bedrijf is onvoldoende winstgevend, zegt HZPC-directeur Gerard Backx. "Het was onze verwachting dat de Zweedse pootaardappelmarkt snel zou veranderen van een traditionele markt met oude rassen naar een moderne markt met ketenintegratie. Maar de pootaardappelmarkt moderniseert traag. Nieuwe rassen worden moeilijk geaccepteerd. We blijven onze aardappelrassen daar verkopen via distributeurs."

Agrico richtte in 2009 Agrico Nordic op. Het handelshuis ondervindt in Zweden vergelijkbare problemen als HZPC, zegt Agrico-directeur Jan van Hoogen. "Wij hebben ons Zweedse bedrijf dit jaar gehalveerd wat betreft personeelsbezetting. De Zweedse aardappeltelers zijn traditioneel. Ze gebruiken weinig nieuwe rassen en juist veel eigen geteeld pootgoed. Er is maar een enkeling die wel eens een nieuw ras wil proberen."

De Zweedse afzetmarkt is klein, zegt Van Hoogen. "Er wordt jaarlijks 1.200 hectare pootgoed geteeld en 20.000 hectare zetmeel- en consumptieaardappelen. De afstanden zijn groot en er wonen weinig mensen. Dat maakt transport duur."

Agrico ziet echter nog geen reden ook te stoppen met het bedrijf in Zweden. Van Hoogen: "Wij verkopen ook pootgoed voor de zetmeelteelt. En we hebben enkele rassen voor de versmarkt die we introduceren samen met schilbedrijven. Maar geweldig loopt het daar allemaal niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.