Akkerbouw

Nieuws

VlasenHennep pleit voor kwaliteitslabels

Zaamslag – Het is goed als er internationale kwaliteitslabels komen voor natuurlijke vezels. Daar wordt door de vlassector aan gewerkt. Ook zijn er goede perspectieven voor toepassing van vlas- en hennepvezels in bouwmaterialen. Dat stelt voorzitter Watze van der Zee van brancheorganisatie VlasenHennep.nl in een reactie op een rapport van Wageningen UR.

"De productie van hoogwaardig linnen is voor de vlassector van levensbelang. Daarom zijn we voorstander van kwaliteitslabels. In China wordt van rami namaaklinnen gemaakt. Onze Europese organisatie CELC stapt regelmatig naar de rechter om daarover verhaal te halen. Dat kost geld. Een kwaliteitslabel helpt om namaak te voorkomen", zegt Van der Zee.

Wageningen UR publiceerde vrijdag een rapport over natuurlijke vezels. Volgens WUR is de vlas- en hennepsector kwetsbaar doordat het zo klein is geworden. Het wegvallen van één ketenpartij kan al een bedreiging zijn voor veel andere bedrijven in de sector. Bovendien is China de grootste afnemer voor de vlassector. De afstand is een handicap. Een ander gevaar is dat natuurlijke vezels steeds meer vervangen worden door kunstvezels, stelt WUR. De onderzoekers raden de sector aan internationale kwaliteitslabels op te zetten.

Van der Zee erkent dat de geringe omvang van de sector een knelpunt is. "In Nederland telen we nog 2.000 hectare vlas en in Europa is dat nog 80.000 hectare. Daarom werken we veel samen in Europa."

Van der Zee vindt echter de afstand tussen Europa en China geen probleem. "De wereld is een dorp. Frites en vis worden ook over de hele wereld verkocht. Het Chinese namaaklinnen is een veel groter probleem. Het belang van China voor de vlassector neemt af. Wij oriënteren ons nu meer op India. India is niet alleen goedkoper, maar ook marktgerichter dan China."

Naast verwerking van hoogwaardige vlas- en hennepvezels in kleding kunnen de restvezels gebruikt worden in bouw- en composietmaterialen. Volgens WUR is dit nog een nichemarkt. Van der Zee vindt dit te negatief. "Er is erg veel belangstelling van bouwbedrijven voor natuurlijke recyclebare materialen. Door de crisis lag de bouw even stil, maar voor de lange termijn is er veel belangstelling voor."

Een gevaar voor de hennep- en vlassector is dat natuurlijke vezels steeds meer vervangen worden door kunstvezels, schrijft WUR in het rapport. Volgens Van der Zee kan dat zo weer omdraaien. "Als olie duur wordt, komt dat anders te liggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.