AkkerbouwNieuws

Vergroening versoepeld voor Veldleeuwerik

Den Haag – Akkerbouwers die meedoen aan het duurzaamheidsproject Veldleeuwerik krijgen meer mogelijkheden om de vergroeningseisen in het EU-landbouwbeleid in te vullen. Op termijn wil Veldleeuwerik dezelfde status als de biologische akkerbouw, waar geen vergroeningseisen voor gelden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma meldde in juni dat duurzaamheidscertificaten een alternatief kunnen zijn voor de vergroeningseisen. Voor akkerbouwers met een Veldleeuwerik-certificaat gelden een aantal versoepelingen, meldt het duurzaamheidsproject. Veldleeuwerik-telers hoeven zich niet te houden aan de minimale breedte van 3 meter voor een akkerrand; gemiddeld 1 meter is genoeg. Bovendien vervalt voor deze telers de verplichting dat de beheerde akkerrand tenminste 30 procent van de totale vergroeningsoppervlakte moet zijn. Ook vervalt de eis dat minstens 50 procent van de akkerrand de hele winter blijft staan. Doordat de minimale breedte kleiner is, kunnen Veldleeuwerik-telers eerder onrendabele hoekjes invullen als akkerrand.

Alle akkerbouwers kunnen het vergroeningsareaal invullen met eiwitgewassen. Ze kunnen kiezen uit luzerne, esparcette, rolklaver, rode klaver, wikke, lupine en veldboon. Alleen Veldleeuwerik-telers mogen ook sojabonen telen als vergroeningsgewas.

Volgens directeur Henk Heinhuis van Veldleeuwerik hebben de deelnemende akkerbouwers een voordeel. “Telers kunnen met het Veldleeuwerik-pakket op een flexibele manier hun vergroening invullen.”

Heinhuis is echter nog niet tevreden. “Veldleeuwerik-telers steken hun nek uit door hun hele bedrijf te verduurzamen. Wij willen dat Veldleeuwerik dezelfde status krijgt als biologisch gecertificeerde bedrijven. Die worden bestempeld als Green by Definition en hoeven niet aan de vergroeningseisen te voldoen.”

Veldleeuwerik is door Nederland aangemeld in Brussel als equivalent pakket voor de invulling van de vergroening. Dat geldt ook voor het Akkerbouw-strokenpakket/ Vogelakker en Biodiversiteits-plus. De Europese Commissie heeft drie maanden de tijd om een oordeel te geven.

Beheer
WP Admin