Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Vergroening minder goed voor hennepsector'

Oude Pekela – De vergroeningseisen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid zijn een stimulans voor de hennepteelt in Nederland. Maar de laatste aanpassing van de eisen maakt dat wel een stuk minder.

Dat zegt adjunct-directeur Mark Reinders van hennepverwerker HempFlax. "We hadden gehoopt dat de overheid in de vergroeningseisen zou vast houden aan de voorwaarde dat vanggewassen alleen meetellen voor de vergroening na een teelt van hennep of vlas. Dat had een flinke groei van het areaal kunnen geven. Maar door een motie van de Tweede Kamer tellen nu alle vanggewassen mee. Het zal nog wel een plusje geven in het areaal hennep, maar minder dan in de oorspronkelijke plannen."

De gedaalde graanprijs is een andere stimulans voor de hennepteelt. Reinders: "Hennep geeft een vergelijkbaar saldo als voertarwe, als dat 180 tot 190 euro per ton opbrengt. De voertarweprijs is inmiddels gezakt naar 145 euro. Dat maakt hennep een stuk interessanter voor akkerbouwers."

Volgens Reinders is er ruimte in de afzetmarkt voor een groter areaal. "De markt voor hennepvezels groeit. In onze fabriek in Oude Pekela verwerken we hennepvezels steeds meer tot halffabrikaten, zoals onderdelen voor auto's, waar een hogere marge op zit."

HempFlax presenteert vrijdag een nieuwe machine die samen met mechanisatiebedrijf GroeNoord is ontwikkeld. De machine oogst het hennepzaad en de stengels in één werkgang en is gebaseerd op een John Deere W660 combine. De twee machines zijn bestemd voor de vestiging van HempFlax in Roemenië.

Eén reactie

  • Elevage

    aha, maar goed dat ik het artikel heb gelezen.
    Ik had een ander idee na het lezen van de kop alleen ;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.