Akkerbouw

Nieuws 2471 x bekeken 3 reacties

Veel slechte tarwe in EU

Parijs – De EU oogst veel minder maaltarwe. Het Franse marktbureau Stratégie Grains schat dat 59 procent van de tarwe bakwaardig is.

Vorig jaar was dat 71 procent. Stratégie Grains verwacht dat de EU dit jaar 85 miljoen ton maaltarwe oogst, tegen 96 miljoen ton vorig jaar. Terwijl de totale tarweoogst groter uitvalt. Die schat het marktbureau op 151,3 miljoen ton. Dat is bijna 8 miljoen ton meer dan vorig jaar. Daarvan bestaat 144,1 miljoen ton uit zachte tarwe.

Door de regen valt de kwaliteit van veel Europese tarwe lager uit dan normaal. Vooral de valgetallen zijn aan de lage kant. Een laag valgetal geeft aan dat er schot in de tarwe zit, waarbij de korrel in de aar door het vocht is gaan kiemen. Graanimporterende landen hanteren voor tarwe vaak een minimum valgetal van 225 seconden. Volgens de agrarische nieuwssite Agrimoney voldoet slechts een derde van alle Franse tarwe daaraan. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht daarom dat de EU dit seizoen 2014/2015 veel minder tarwe exporteert. Het USDA schat de export op 25 miljoen ton. Dat is 21 procent minder dan de 31,5 miljoen ton tarwe die afgelopen seizoen aan derde landen is verkocht.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Goede tarwe kan wel eens duur worden.

  • aqwzsx12

    jaja baktarwe 150 euro en voedertarwe 140

  • m.en.mh.miedema

    Tarwe met schot is als voertarwe ook geen succes (spreek uit ervaring) en eigenlijk alleen geschikt voor de kachel. Goede baktarwe is inderdaad goedkoop, voer dat wel. Heb trouwens nog niks gehoord over zakkende consumenten/brood prijzen, als het duur is, is dat altijd het eerste wat je hoort, duurder brood.

Of registreer je om te kunnen reageren.